Skupština potvrdila

Zdravstveni djelatnici HNŽ-a kreću u štrajk

Zdravstveni radnici stupaju u štrajk, odlučeno je to na skupštini reprezentativnog sindikata SKB Mostar
Gospodarstvo / Posao | 01. 09. 2023. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 3800 radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko - neretvanske županije krenut će u generalni štrajk.

Odlučeno je to na jučerašnjoj skupštini reprezentativnog sindikata SKB Mostar, koja je jednoglasno usvojila odluku o stupanju u generalni štrajk.

Datum će biti objavljen

''Nakon što se s ravnateljima zdravstvenih ustanova potpišu sporazumi o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka bit će objavljen'', kaže Ivica Anić predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

''S obzirom na ignorantski odnos prema zdravstvenim radnicima ministra Opsenice, ministra Faladžića i premijera Hercega, zdravstveni radnici preseljeni su na ovakav korak te će upravo navedena trojica biti glavni krivci za kolaps koji će nastati generalnim štrajkom'', navodi Anić.

Ranije je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, Dalibor Vuković rekao kako je štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih djelatnika direktna posljedica nemara i ne brige te protuzakonitog postupanja nadležnih.

U međuvremenu smo slali i novinarski upit Ministarstvu zdravstva, no odgovor nismo dobili.

Podsjetimo, u srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće.

Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila. Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

Vlada spremna sudjelovati trećinom iznosa

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća. U ime Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i u ime Vlade, Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ ponovio je zaključke sa sjednice održane 6. srpnja na kojoj je nadležni ministar, Goran Opsenica, detaljno izvijestio što sindikati traže od Vlade.

''Vlada je na toj sjednici usvojila zaključak da se prijedlog kolektivnog ugovora koji su sindikati dostavili proslijedi svim zdravstvenim ustanovama u Županiji, njih 16 i da sve ustanove izračunaju financijski iznos koji se očekuje i zahtijeva kroz ovaj kolektivni ugovor. Tek kada budemo imali te financijske pokazatelje, možemo nešto konkretno poduzeti. Sindikati nisu iznijeli konkretne financijske iznose potrebne za ispunjavanje odredbi kolektivnog ugovora koji traže'', rekao je Pavlović.

Iz Vlade HNŽ su rekli kako su spremni sudjelovati u financiranju jednom trećinom iznosa, a isto traže i od ZZO-a HNŽ-a i ostalih osnivača – Vlade FBiH kao i općina i gradova. Sindikatima bi tijekom dvije godine trebalo isplatiti više od 55 milijuna KM za ukupno povećanje plaća za 30 posto.

I zdravstveni radnici u KS u štrajku

I sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara KS najavili su prosvjede za 5. rujan u Sarajevu, a kao razlog navode da Vlada KS i resorno ministarstvo nisu imali razumijevanja za njihove probleme i da nisu mogli dogovoriti povećanje neto satnice.

Kako je kazao predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković, imali su tri sastanka, ali nisu se uspjeli dogovoriti. 

Kopirati
Drag cursor here to close