Press

Koronavirus: Što kaže Novalić nakon sastanka sa županijama

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na SARS-CoV-2.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 08. 2020. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas sastanak s premijerima županija povodom pogoršane situacije s pandemijom virusa korona.

Naime, u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih su 73 pozitivna na SARS-CoV-2.

 

"Iznijet ću podatke koji su generisali potrebu za sastankom. U prva dva i pol mjeseca smo imali 1.082 zaražena, 39 umrlih. Ostalo nam je bilo 87 aktivnih slučajeva. Tada smo konstatirali da smo pobijedili koronu. Ispostavilo se kao greška", naveo je Novalić na press-konferenciji.

Kazao je kako su "uvezene" informacje da će ljeto oslabiti virus - ali da se to nije dogodilo.

"Dva i pol mjeseca poslije suspenzije stanja prirodne nesreće - umjesto 1.082 imamo 8.488 zaraženih. Osam puta više. Više umrlih, 201. Aktivni broj je 3.513. To govori da imamo problem", rekao je Novalić.

"Bili smo jedni od najboljih, postali smo jedni od najugroženijih. Moramo nešto mijenjati. Mi smo bili lider u prva dva i pol mjeseca, donosili smo rješenja, davali novac, uvodili policijski sat, sve se radilo i dogodilo se smrzavanje ekonomije. Nismo sebi mogli to dopustiti i doživjeli smo probleme", rekao je fedralni premijer.

Novalić je kazao da mjere nisu popuštene toliko da daju ovako veliki broj zaraženih.

"Zaključak je da se nešto preuzme s FBiH, da kantoni shvate da imaju lokalni pregled na lokalni problem. Preuzet ćemo PR, kao FBiH, da kažemo građanima opet da se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj sa porodiljom, godine biše nisu 60, 70, nego 28, 36. Brojevi govore da nešto moramo raditi. Problem je što smo došli do granice zdravstvenog sistema", rekao je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close