Ako koga zanima

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini sve je povoljnija

Unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH nadležne ustanove nastavljaju da prate, prikupljaju i redovno izvještavaju javnost o broju testiranih, zaraženih i preminulih od koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 03. 2022. u 07:28 Bljesak.info
Da li je pandemija pri kraju?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemiološka situacija u BiH sve je povoljnija u odnosu na prethodno razdoblje. U Republici Srpskoj i dalje je obvezno nošenje maski u zatvorenom, a u Federaciji BiH je preporuka. Unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji u BiH nadležne ustanove nastavljaju da prate, prikupljaju i redovno izvještavaju javnost o broju testiranih, zaraženih i preminulih od koronavirusa.

Obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i dalje je na snazi u RS. Na snazi su i mjere koje se reguliraju i mijenjaju shodno epidemiološkoj situaciji, a odnose se na uputstva školama - organiziranje ekskurzija, škola u prirodi i ustanove kulture. Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da će o epidemiološkoj situaciji izvještavati kao i dosada, a o eventualnim promjenama, kažu, građani će biti obaviješteni, prenosi BHRT.

"Mi ćemo ispratiti ovaj dio razdoblja do kraja samoga ožujka za nas je epidemiološki to važno razdoblje jer s krajem ožujka prestaje to razdoblje prijenosa akutnih respiratornih infekcija zbog tog su se mjere i donosile do 31.03 i naravno da ćemo reagirati u skladu s preporukama koje institut epidemiološki bude dao", kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Podatke o broju novozaraženih, hospitaliziranih, o broju pacijenata na respiratorima i podatke o broju osoba koje su na potpori kisikom Zavod za javno zdravstvo KS prikupljat će kontinuirano, kako je utvrđeno, naredbom Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Vlade Federacije BiH i bit će svakodnevno dostupni na veb stranici."

Nošenje maski u zatvorenim prostorima je sada preporuka obvezna je ostala u zdravstvenim ustanovama i u socijalnim ustanovama sve drugo povećan je broj sudionika javnih događanja više od 500 ide s VTP pravilima cijepljen testiran prebolio", kazala je Aida PIlav, direktorica ZZJZKS

Sve dok Krizni stožer Ministarstva zdravstva HNŽ ne donese drugačiju odluku, način informiranja javnosti o broju testiranih, smještenih u covid bolnicu, na intenzivnoj njezi i broju preminulih u Hercegovačko -neretvanskom kantonu ostat će kao i do sada.

"Mi još uvijek nismo promišljali da mijenjamo naš način informiranja javnosti jer držimo da kao što sam prethodno rekao da cijela priča još uvijek nije okončana", kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Povoljnija epidemiološka situacija ne znači opuštanje, kažu stručnjaci. I dalje treba da budemo odgovorni da vodimo računa o svom zdravlju i zdravlju bližnjih, da se cijepimo, nosimo maske i izbjegavamo veća okupljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close