Zaključak

EMA: AstraZenecino cjepivo je sigurno i djelotvorno

Ono nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2021. u 17:44 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepivo AstraZenece je sigurno i djelotvorno cjepivo koje nije povezano s većim rizikom od tromboembolije, no ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i cijepljenja, objavila je u četvrtak Europska agencija za lijekove (EMA).

''Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) jasno je zaključio kako je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno'', rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Ono nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon perioda analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva, dodala je.

Cooke je kazala da se pri cijepljenju milijuna ljudi ne može odbaciti da će se pojaviti i rijetki slučajevi razvijanja bolesti. U EU-u je dosad to cjepivo primilo 7 milijuna ljudi, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 11 milijuna.

PRAC stoga predlaže veću pozornost oko slučajeva tromboembolije te će pokrenuti dodatnu istragu kako bi se bolje razumjelo te rijetke slučajeve.

Kopirati
Drag cursor here to close