Najveći faktor smrti

Danska se suočava s "trostrukom epidemijom"

Institut za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Danskoj priopćio je da je tekuća "trostruka epidemija" - gripa, respiratorni sincicijski virus (RSV) i COVID-19 - možda najveći faktor smrti, koji je posebno utjecao na stariju populaciju
Lifestyle / Zdravlje | 06. 01. 2023. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 1.400 osoba je umrlo u Danskoj tijekom posljednjeg tjedna 2022. godine, što je najmanje 30 posto više od procjena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Statens Serum Institut (SSI), državni Institut za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Danskoj, priopćio je da je tekuća "trostruka epidemija" - gripa, respiratorni sincicijski virus (RSV) i COVID-19 - možda najveći faktor smrti, koji je posebno utjecao na stariju populaciju Danske.

"To je strmija kriva nego što obično vidimo i pomalo nas iznenađuje. Obično vidimo veći mortalitet u zimskim mjesecima, ali brojke pokazuju da je trenutno veća smrtnost nego što je obično u ovo doba godine", rekao je Lasse Vestergaard iz SSI-ja.

Iz SSI-ja upozoravaju da će se broj zaraženih gripom vjerojatno povećati u narednim tjednima.

Istovremeno, zabilježen je pad slučajeva RSV-a, ali i hospitalizacija, ali je razina i dalje visoka u odnosu na sezone koje su prethodile COVID-u 19, priopćila je zdravstvena agencija.

Prema podacima SSI-ja, u prethodnom tjednu je broj zaraženih koronavirusom iznosio je 115 oboljelih na 100.000 stanovnika i manji je u odnosu na tjedan ranije kada je bilo 157 zaraženih na 100.000 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close