24. listopada

Dan psorijaze - Pregledi bez uputnice u mostarskoj bolnici

U utorak, 24. listopada 2023. godine u ambulantama Klinike za kožne i spolne bolesti od 9 do 13 sati bit će omogućeni dermatološki pregledi
Lifestyle / Zdravlje | 23. 10. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći svjetske trendove, Klinika za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sudjelovat će u obilježavanju Svjetskog dana psorijaze.

Naime, u utorak, 24. listopada 2023. godine u ambulantama Klinike za kožne i spolne bolesti (Ul. Kralja Tvrtka bb – treći kat) od 9 do 13 sati bit će omogućeni dermatološki pregledi, bez prethodne narudžbe i uputnice, a u svrhu pravodobnog otkrivanja psorijaze.

Koža prekrivena crvenilom i zadebljanjima koja se peruta, samo je jedan od simptoma psorijaze te je stoga niz godina smatrana isključivo kožnom bolesti. No, prema najnovijim spoznajama smatra se upalnom  višesustavnom  bolesti s pridruženim komorbiditetima i povećanim rizikom za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti. Razlike u kliničkoj slici su velike: od izgleda, oblika do smještaja psorijatičnih promjena kože, vlasišta, noktiju i zglobova.

Obzirom da se bolest očituje u svim dobnim skupinama, pravodobnom dijagnozom i liječenjem uspješno bismo spriječili razvoj teških oblika bolesti i nepoželjnih popratnih pojava dugotrajne primjene kortikosteroidnih pripravaka, poručili su dermatolozi iz SKB Mostar te pozvali sve one koji sumnjaju na ovu bolest da se odazovu pozivu za preventivni pregled svoje kože.

Liječnici će biti na raspolaganju za izjave za medije u utorak, 24. listopada 2023. godine u 12 sati u Klinici za kožne i spolne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close