Lova u zdravstvu

Bošnjak tvrdi: Onkološki pacijenti na preglede čekaju 10 do 15 dana

Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a je u odnosu na prethodnu godinu uvećan za 12.573.000 maraka.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 01. 2023. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Onkološki pacijenti na radiološke preglede koji su indicirani po njihovom zdravstvenom stanju, čekaju 10 do 15 dana'', izjavio je bivši direktor ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak dok zastupnici Skupštine HNŽ-a razmatraju Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a za 2023. godinu.

Financijski plan je u odnosu na prethodnu godinu uvećan za 12.573.000 maraka, a Zavod se našao na udaru kritika jer liste čekanja ne rješava ugovorima s privatnim ustanovama koje mogu pružiti usluge na koje građani čekaju.

30 dana

''Kad je u pitanju radiološki pregled abdomena za one koji su oboljeli od karcinoma pregled je unutar 30 dana. Želim također istaknuti da onkologija ima osam tjedana unaprijed rezerviranih za sebe za upućivanje na te preglede onda kad je to po nadležnom liječniku indicirano da se treba obaviti. Po tim informacijama stanje bismo mogli ocijeniti korektnim i dosta dobrim, ali ono što dobivamo od naših osiguranika i ono što se može čuti u javnosti ne djeluje tako, percepcija je nešto drugačija. Zavodu je cilj da onih spomenutih 750.000 maraka sredstava donese rezultat koji želimo, a u narednom periodu pratit ćemo to izvršenje, vidjeti što se događa i po potrebi dodatno intervenirati'', istaknuo je Bošnjak.

Govoreći o uvećanju, Bošnjak, čije je razrješenje županijska vlada nedavno prihvatila, rekao je kako će 8.113.000 maraka ići će na povećanje plaćanja usluga zdravstvene zaštite koje idu kroz ugovorne zdravstvene ustanove, a 2.890.000 maraka za ostvarivanje takozvanih drugih prava osiguranika, a odnose se na pravo osiguranika iz Zakona o zdravstvenom osiguranju i dijela iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

''Povećanje u smislu zdravstvene zaštite ići će na proširenje liste ortopedskih pomagala, liste lijekova, odnosno tamo gdje je najpotrebnije'', kazao je Bošnjak.

Milijuni i postotci

Kada je u pitanju postotak sredstava koji se od ukupnih sredstava nekog zavoda izdvaja za takozvana druga prava osiguranika, Bošnjak navodi kako je HNŽ na najnižoj razini u Federaciji BiH u odnosu na sve druge zavode i županije.

''Mi smo 2015. godine za ta druga prava izdvajali negdje oko 13,91 posto od ukupnih sredstava kojima smo raspolagali, a ta druga prava su liječenje izvan županije, ortopedska pomagala, lijekovi, putni troškovi povezani s liječenjem izvan županije, bolovanja i tako dalje. Za 2023. planirali smo 17,6 posto, što bi značilo da smo od 2015. do ove godine taj iznos povećali za 11.500.000 maraka. Naš interes je upravo ta prava podići na neku višu razinu, a Financijski plan ZZO HNŽ-a za 2023. godinu upravo to predviđa'', kazao je Bošnjak.

Napomenuo je kako je Zavod od 1. srpnja prošle godine krenuo s DRG platformom i plaćanjem usluga bolničke zdravstvene zaštite za one pacijente koji su u stacionarnom liječenju po DRG-u (međusobno povezane dijagnoze, eng. Diagnosis Related Groups).

''U ovoj 2023. godini izdvojili smo oko pet milijuna maraka za to plaćanje po DRG-u i plan je da se kroz naredni period taj postotak povećava kako bi u dogledno vrijeme došli do sto posto financiranja, odnosno plaćanja usluga bolničke zdravstvene zaštite po tom modelu, koji će donijeti puno pravičnije plaćanje. Prije svega, dovest će do pružanja kvalitetnije zdravstvene usluge, ali iznad svega toga pomoći će menadžmentima bolnica u davanju kvalitetnih podataka za pravodobno i kvalitetno odlučivanje o upravljanju zdravstvenim ustanovama, a u smislu podizanja kvalitete pružanja usluga zdravstvene zaštite'', kazao je Bošnjak.

750.000 maraka interventnih sredstava

Ranijim zaključkom Skupštine HNŽ-a ZZO HNŽ-a zadužen je da osigura dijagnostičke pretrage u roku ne dužem od 30 dana za sve osiguranike koji su u dijagnostičkoj potrebi za potvrđivanje sumnje na karcinom ili su ranije potvrđeni da boluju od maligne bolesti.

U vezi s tim u Financijskom planu Zavoda predviđena su dodatna izdvajanja za tu svrhu.

''Ovaj zaključak usmjeren je u pravom smjeru, tamo gdje je našim osiguranicima najpotrebnija hitna, žurna pomoć, odnosno pregled i intervencija u tom smislu. U Financijskom planu koji danas razmatramo predviđeno je 750.000 maraka interventnih sredstava prema bolnicama upravo zbog ovog pitanja, što znači da smo se kroz prošlu godinu već usmjerili u tom pravcu kako bismo osigurali kvalitetne mehanizme za podizanje kvalitete u tom segmentu. To znači skraćenje na listi čekanja na radiološke preglede, prije svega za onkološke pacijente'', kazao je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close