A što poslodavac radi?

SKB Mostar poručio radnicima da pomoć traže od Vlade i ZZO-a

Sindikati su prokomentirali (ne)brigu svog poslodavca za radnike.
Gospodarstvo / Posao | 09. 12. 2022. u 12:14 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć.

No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar.

Ovaj dokument objavili su na stranici sindikata uz komentar da ''Uprava SKB-a nije u stanju poslati dopis u kojima traži pomoć za svoje radnike, već to traži od sindikata. Da li to znači da sindikat traži jednokratnu pomoć samo za svoje članove ili da obavlja i vaš posao i traži za sve uposlene? Tuga,jad i čemer. Toliko ne brige za svoje radnike. Hvala vam''.

Zdravstveni radnici su najavili prosvjede jer iz je Vlada 'zaobišla' u odluci o isplati novčane pomoći zaposlenicima, korisnicima proračuna. Danas se, kako saznajemo, očekuje koordinacija svih zdravstvenih ustanova sindikata i odlučit će se o danu i vremenu velikog masovnog prosvjeda.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Vlade HNŽ usuglašene su Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2022. godinu gdje je jednoglasno usvojena isplata 1080 KM na ime potpore korisnicima Proračuna HNŽ. Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, vježbenike i savjetnike, dok su od iste izuzeti predsjednik Vlade, ministri i zastupnici u Skupštini HNŽ. U Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ također je planirano dodatnih 3 milijuna KM na ime potpore domovima zdravlja u HNŽ-u. 

 U ''zraku'' pomoć Grada Mostara

U ''zraku'' je i odluka o jednokratnoj pomoći uposlenicima Grada Mostara za koje je predviđeno u rebalansu proračuna po 400 KM.

No Gradsko vijeće zatražilo je očitovanje o toj odluci koje se još uvijk čeka. Prvotno je gradski sindikat kojim rukovodi Ivana Marić zatražio 300 KM da bi nakon pritisaka zatražili puni iznos ili 70 posto od 1080 KM. 

U međuvremenu su se oglasio i sindikat vatrogasaca.

''U slučaju da ne udovoljite našim zahtjevima, bit ćemo primorani poduzeti mjere radnje predviđene Zakonima, koji reguliraju zaštitu prava državnih službenika i namještenika Grada Mostara, odmah po prijemu ovog Zahtjeva'', stoji u dopisu Sindikalne organizacije vatrogasaca Grada Mostara dostavljenom u Ured gradonačelnika Marija Kordića. 

Naime, kako navode, ''pitanje jednokratne pomoći niste definirali, niti ste u povratnoj informaciji obavijestili predstavnike sindikata kako je bilo dogovoreno na zadnjem sastanku''. ''Napominjemo da nikakvom odlukom prema sindikatima niste odredili visinu jednokratne pomoći, pa vas molimo ispred svih državnih službenika i namještenika Grada, da se prilikom odluke o visini jednokratne pomoći poistovjetite sa odlukama o isplati Vlade Federacije i županije GNŽ jer biste u protivnom doveli do diskriminacije svih zaposlenika Grada Mostara u odnosu na spomenute razine vlasti'', stoji u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close