Vijeće ministara

2.000.000 KM za troškove protumjera protiv Covid-19 u BiH

Iz Vijeća ministara BiH, prihvaćena je podrška UNICEF-a u procedurama nabavke cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u okviru Kovaks mehanizma.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 12. 2020. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju o prihvatanju podrške UNICEF-a u procedurama nabavke cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u okviru mehanizma „Commitment agreement - committed purchase arrangement - COVAX“ i osiguranju financijskih sredstava za ispunjavanje obveza iz Ugovora o nabavci cjepiva s Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) protiv bolesti Covid-19 putem mehanizma Kovaks i specifičnih ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA).

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, prihvaćena je podrška UNICEF-a u procedurama nabavke cjepiva za Bosnu i Hercegovinu u okviru Kovaks mehanizma.

U priopćenju se navodi da je na sjednici donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta financiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protumjera protiv Covid-19 za period 2020. - 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000 KM.

Sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke cjepiva u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu cjepiva protiv Covida-19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Vijeće ministara BiH usvojio je Informaciju o potrebi hitne podrške Europske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i cjepivnog materijala u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će dostaviti Europskoj komisiji, putem Direkcije za europske integracije i Urede državnog IPA II koordinatora, zahtjev za hitnu podršku za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i cjepivnog materijala u BiH, s projektnim prijedlozima Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH.

Također, Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke cjepiva, cjepivnog materijala i opreme protiv Covida-19, zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma.

Ovlašena je ministrica civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Vijeće ministara BiH donijelo je ove zaključke, nakon što je informirano da Europska komisija razmatra mogućnost preraspodjele sredstava iz regionalnih IPA II fondova kako bi se partnerima sa Zapadnog Balkana dodijelila bespovratna sredstva za kupovinu doza cjepiva protiv Covida-19.

U priopćenju se navodi da još nije poznato koliko bi sredstava na ovaj način mogla dobiti BiH, ali od ukupnog iznosa oko 85 posto će biti utrošeno za kupovinu cjepiva, dok će preostali iznos sredstava, oko 15 posto, biti iskorišten za kupovinu cjepivnog materijala i opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close