Ne nasjedajte

Ako dođe do nuklearnog rata, jod će biti zadnja stvar koja će vam trebati

''To koristite u slučaju kad dobijete naredbu kad to radite, piti preventivno to je besmisleno", dodao je Tadić.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 03. 2022. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Da ljudima bude jasno, ako dođe do nuklearnog rata, jod će biti zadnja stvar koja će vam trebati. Jod se koristi samo kad je doista pred vama radioaktivni oblak i to dva sata prije i tri sata poslije i samo jedna jedina tableta. Uzimate li ga preko mjere, uništit ćete štitnjaču i jetru. Pogotovo se ne smije uzimati elementarni jod jer se time trujete'', rekao je za RTL Direkt stručnjak za nuklearnu energiju Tonći Tadić.

Rekao je kako se ''cijela priča s jodom odnosi na situaciju kad se zapali nuklearka''.

''Kod današnje termonuklearne bombe od 100 kilotona u njoj ima 10 kilograma plutonija, a kad je gorio Černobil gorjelo je 50 tona goriva. Jod se razvija u reaktorima nakon dugog rada reaktora. U nuklearnoj eksploziji sve traje 10 nanosekundi. Ima zanemariva količina joda i širi se isključivo u području gdje je bomba pukla, tamo gdje donese vjetar'', kazao je Tadić.

"U slučaju nuklearke, 135 miligrama, to je golema doza. Jedan miligram dnevno više od toga je toksično. Uzima se 135 miligrama kad je pitanje života i smrti. To koristite u slučaju kad dobijete naredbu kad to radite, piti preventivno to je besmisleno", dodao je Tadić.

Pavle Kalinić, stručnjak za hitne situacije, rekao je kako bi "kod nas veći problem bio Krško''.

''Što se tiče skloništa, ona su nepripremljena. Nisam siguran da iti jedno sklonište ima adekvatnu ventilaciju, filter. Filteri nisu mijenjani 30 godini. Ključna je ventilacija, morate imati rezerve hrane i vode, morate se otuširati i baciti tu vodu. Mnoga od skloništa smo dali na uporabu sportskim društvima. Spojili su se na kanalizaciju i ta skloništa su postala neupotrebljiva'', rekao je.

Tadić je komentirao i do kud bi se osjetile posljedice nuklearnog oružja.

"Maše se s nekakvih 6,500 ruskih nuklearnih bojnih glava. Imam friški bilten znanstvenika o ruskim nuklearnim snagama iz 2019. koji kaže da je polovica toga za otpis. S jedne strane triciji morate zanavljati svakih 13 godina, imate elektroniku koja stradava od starosti. Neke od tih bojevih glava su oldtimeri, nitko u Hrvatskoj ne vozi auto iz '78. Bio bih sretan da ne moram lansirati raketu iz '78. da ne ubije mene. Arsenal je velik, ali koliko je moderniziran i što može napraviti je upitno. Ono što je ključno je da su kao Amerikanci prešli na termonuklearne bojeve glave sa snagom od 100 kilotona. Da upotrijebe jednu od njih na Ukrajini, to nas ne ugrožava. Moraju gađati u Zagreb da bi nas ugrozila'', kazao je Tadić.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close