Informacija iz Moskve

Rusija tvrdi da je zauzela najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-u, osoblje nuklearne elektrane Zaporižija nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.
Vijesti / Svijet | 02. 03. 2022. u 13:05 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage sada kontroliraju najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, rekao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navodeći informaciju iz Moskve.

Ruski diplomati u Beču izvijestili su generalnog direktora IAEA-a Rafaela Grossija o razvoju situacije, rekao je on u srijedu, prenosi Hina.

Prema pismu ruskog veleposlanstva IAEA-u, osoblje nuklearne elektrane Zaporižija nastavlja osiguravati siguran rad. Rečeno je da je razina radijacije normalna.

U Ukrajini, na koju je Rusija prošli tjedan izvršila invaziju, u radnom stanju je 15 nuklearnih reaktora u četiri elektrane. Grossi je već upozorio na rizik ozbiljne nuklearne nesreće dok su borbe diljem zemlje u tijeku.

Upravni odbor IAEA-a trebao bi se sastati u srijedu kako bi raspravio situaciju.

Ranije je Kijev izvijestio IAEA da je u kontaktu sa svim nuklearnim elektranama diljem zemlje i da rade normalno.

Prema riječima Antona Geraščenka, savjetnika ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ruske snage također pokušavaju zaposjesti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, oko 350 kilometara od Zaporižije. Nekoliko helikoptera krenulo je u tom smjeru.

Ruske snage prošli tjedan zauzele su zatvorenu nuklearnu elektranu u Černobilu. Zabilježen je blagi porast u očitanju radijacije na mjestu nuklearne katastrofe iz 1986. godine, nakon što se uslijed kretanja vojnih vozila u zrak digla radioaktivna prašina, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close