Peti dan ruske invazije

SAD pohvalio ''kreativan'' otpor Kijeva, ne vidi ''konkretne'' nuklearne poteze Rusije

Američko ministarstvo obrane kaže da se gotovo 75 posto ruskih snaga okupljenih na ukrajinskim granicama sada nalazi unutar zemlje
Vijesti / Flash | 28. 02. 2022. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su danas objavile da ne vide nikakve "konkretne" poteze ruskih nuklearnih snaga i potvrdile su da "kreativan" otpor Ukrajinaca i dalje "usporava" napredovanje ruskih snaga prema Kijevu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je podigao snage za odvraćanje na visok stupanj pripravnosti, među kojima i nuklearno oružje, što je podiglo buru u svjetskoj javnosti.

"I dalje pratimo i promatramo to pomno", rekao je novinarima visoki dužnosnik Pentagona. "Mislim da nismo vidjeli bilo što konkretno što bi bilo posljedica njegove odluke. Barem ne zasad", dodao je.

Dužnosnik je priznao da je "teško" znati što se krije iza Putinove naredbe. No "sama činjenica da spominje" i "prijeti uporabom nuklearnih snaga nepotrebna je i znači veliku eskalaciju", izrazio je žaljenje taj dužnosnik, ponovo istaknuvši da NATO "nikada" nije bio prijetnja Rusiji.

SAD nije promijenio svoju razinu nuklearne pripravnosti kao odgovor na odluku Vladimira Putina.

Nije primjećeno premještanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiju

Bjelorusija, saveznik Kremlja, organizirala je pak u nedjelju referendum kojim bi ta bivša sovjetska republika ukinula obvezu da i nadalje bude "područje bez nuklearnog oružja". Zapadne zemlje su osudile taj zaokret koji bi, strahuju, mogao omogućiti Moskvi da premjesti svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju, koja graniči s Ukrajinom i s više zemalja Sjevernoatlantskog saveza.

Odgovarajući na pitanje jeli takvo premještanje već primijećeno, visoki dužnosnik Pentagona rekao je da "nije".

Usto je rekao da bjeloruski vojnici u ovoj fazi najvjerojatnije nisu ušli u Ukrajinu kao pojačanje ruskim snagama.

"Nismo vidjeli nikakve znakove koji bi govorili da su bjeloruski vojnici u bojnoj pripravnosti za ulazak u Ukrajinu i sigurno nema nikakvih znakova da su već ušli ili da ulaze u Ukrajinu", rekao je.

Ruske snage usporeno napreduju prema Kijevu, tvrdi Pentagon

"Koliko znamo, sve snage koje su ušle u Ukrajinu su ruske", dodao je, rekavši da je Moskva dosad poslala na ukrajinski teritorij "gotovo 75 posto" svojih borbenih snaga koje je zadnjih mjeseci gomilala na granici.

Glavni ruski "napori" i dalje su usmjereni prema Kijevu, ali je napredovanje ruskih snaga "usporeno" petog dana invazije. U protekla 24 sata glavna ruska kolona koja ide prema ukrajinskome glavnom gradu "napredovala je oko pet kilometara" i sada je na "nekih 25 km" od grada, ocijenio je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

"Sigurno su usporeni i nezadovoljni zbog izostanka napredovanja na kijevskoj bojišnici", istaknuo je. "Ukrajinci su veoma kreativni u pružanju otpora, dižu u zrak mostove, napadaju u manjim skupinama, slabo naoružanim, ali veoma uspješnim", rekao je još taj dužnosnik.

"Koriste se svime što imaju u svom arsenalu, od manjeg oružja do raketa zemlja-zrak, kako bi zaustavili napredovanje Rusa". Potonji su u situaciji da moraju "ranije" puniti kopnena vozila gorivom nego što su to bili "planirali", navodi Pentagon.

Američka vojska misli da bi Moskva, koja po mišljenju Washingtona želi "okružiti Kijev", mogla u nekom trenutku promijeniti taktiku i izvesti "opsadu" ukrajinskog glavnog grada.

Konvoj pun tenkova i oklopnih vozila dug 27 kilometara ide prema Kijevu, pokazuju satelitske snimke

Satelitske snimke snimljene danas pokazuju da su se ruske kopnene snage nastavile približavati glavnom gradu Ukrajine s vojnim konvojem koji se protezao preko 27 kilometara, prenosi Reuters.

Prema privatnoj američkoj tvrtki Maxar Technologies Inc, satelitske slike pokazuju da se konvoj na istočnom rubu zračne luke Antonov, koji sadrži stotine oklopnih vozila, tenkova, tegljenog topništva i vozila logističke potpore, nastavlja kretati prema Kijevu na jugu.

Turska blokirala prolaz vojnim brodovima kroz Bospor i Dardanele

Turska je zabranila ulaz vojnim brodovima u Crno more, potvrdio je tamošnji ministar, prenosi AFP. Turska je upozorila i crnomorske i necrnomorske zemlje da ne propuštaju ratne brodove kroz tjesnac Bospor i Dardaneli, izvijestio je Reuters.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu danas je govorio o toj odluci. "Mi smo implementirali konvenciju iz Montreuxa. Zahtjeva za prolaz kroz tjesnace do danas nije bilo", rekao je.

Konvencija iz Montreuxa iz 1936., na koju se Cavusoglu poziva, dopušta Turskoj da ograniči pomorski tranzit svojim tjesnacima tijekom rata.

Međunarodni sud će istražiti ima li u ruskoj invaziji ratnih zločina

Međunarodni kazneni sud otvorit će istragu o potencijalnim ratnim zločinima koje je Rusija napravila tijekom napada na Ukrajinu.

"Postoji razumna osnova za vjerovanje da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti", rekao je Karim AA Khan, tužitelj MKS-a.

"Namjera mi je da ova istraga također obuhvati sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda koje je počinila bilo koja strana u sukobu na bilo kojem dijelu teritorija Ukrajine".

Kopirati
Drag cursor here to close