Nova aplikacija

Zaraženi koronavirusom u KS s liječnicima mogu komunicirati putem Viber aplikacije

Lifestyle / Zdravlje | 21. 11. 2020. u 09:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZOSKS) razvio je novu aplikaciju namijenjenu kontaktu između zaraženih koronavirusom i liječnika.

Radi se o aplikaciji koja se od danas može pronaći na službenoj stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Ova aplikacija će omogućiti svim pacijentima koji imaju sumnju na Covid-19 ili su pozitivni, da putem web stranice popune osnovne anketne upitnike, te dalju komunikaciju sa zdravstvenim radnicima nastave online putem Vibera i telefona, priopćeno je iz ZOSKS, prenosi Služba za protokol i press KS.

Kako se navodi, aplikacija je razvijena "jer je kao jedan od većih problema u kontaktiranju liječnika identificirana otežana dostupnost ili potpuna nedostupnost telefonskih linija u zdravstvenim ustanovama".

Pristup aplikaciji je omogućen putem linka

Cijeli proces se odvija u četiri koraka koji podrazumijevaju registraciju pacijenta putem web stranice, popunjavanje online obrazaca, potvrda Viber registracije od pacijenta i pristup podacima od zdravstvenog radnika, te preuzimanje slučaja i nastavak komunikacije s pacijentom.

- Pandemija izazvana koronavirusom je pred sve oblasti poslovanja stavila velike izazove. Posebno je izazovima izložen zdravstveni sektor, kako zbog potrebe da u specifičnim uvjetima građanima i građankama omogući koliko-toliko prihvatljive uvjete za pružanje zdravstvene zaštite, tako i uslijed potrebe da ih izlaže što manje riziku u pružanju povratnih informacija o njihovom zdravlju i potrebnim liječničko-terapijskim tretmanima - navode iz Zavoda.

Naglašavaju da od samog početka pandemije ZOSKS u suradnji s implementatorom IT sustava, a zahvaljujući stalnom razvoju informacijskog sustava, ulaže maksimalne napore na olakšanju pružanja zdravstvene usluge, što je svakako i u funkciji rasterećenja zdravstvenog sustava.

- Kanton Sarajevo je, zahvaljujući aplikaciji koju je u suradnji i po uputama Zavoda, izradio implementator, prvi u regionu i još uvijek jedini uveo mogućnost dostavljanja rezultata PCR testova putem Vibera, što je svakako u funkciji zaštite života i zdravlja građana, zato što omogućava brzu i blagovremenu informaciju, ali i smanjuje pritisak na zdravstveni sustav, jer pacijent po svoj nalaz PCR testa nije prinuđen ići kod liječnika. Zahvaljujući novoj aplikaciji pacijent će lakše i jednostavnije doći do kontakta sa zdravstvenim radnicima, pogotovo kada se radi o administrativnom popunjavanju anketnih upitnika osoba u izolaciji i sličnim procedurama - podsjećaju iz Zavoda.

Nakon što pacijent potvrdi svoju identifikaciju i registraciju, svi podaci koji se unose kroz online komunikaciju i definirane upitnike su u potpunosti integrirani i uvezani s elektronskim kartonom pacijenta, zbog čega je omogućena distribucija i razmjena podataka između samih zdravstvenih ustanova u realnom vremenu.

- Očekujemo da će nova aplikacija u velikoj mjeri olakšati i rad zdravstvenim radnicima, koji će moći na sistematiziran način i s adekvatnim pregledom podataka odgovoriti na sve upite pacijenata - navodi se u priopćernju.

Ova aktivnost predstavlja jedan od koraka ka ultimativnoj informatizaciji zdravstvenog sustava u Kantonu Sarajevo, jer bez provedene informatizacije zdravstva, zdravstveni sistem bi bio u još puno većim problemima, posebno zbog ograničenih informacija o zdravstvenoj povijesti pacijenta.

- Omogućivši elektronski recept (bez kojeg bi pacijent u trenutnim uvjetima provodio i po nekoliko sati u redu), elektronske uputnice, automatsku razmjenu radiološke slike (što pulmolozima i zdravstvenim stručnjacima omogućava očitanje nalaza s bilo koje lokacije), smanjen je pritisak na ustanove primarne zdravstvene zaštite na mjesečnom nivou za najmanje cca. 100.000 posjeta kroničnih bolesnika, koji bi u ovakvim uvjetima bio poguban i za zdravstvene ustanove, ali i za te pacijente - ističu iz Zavoda.

Dodaju da Zavod zdravstvenog osiguranja KS daje veliki značaj procesu informatizacije zdravstva Kantona Sarajevo čiji je imenovani nositelj, obzirom da je ultimativna informatizacija jedan od ključnih koraka za unapređenje i reformu zdravstvenog sustava u svim njegovim segmentima.

- Duboko vjerujemo da se svako ulaganje u informatizaciju, a što je ovaj period pandemije i pokazao, višestruko vraća zdravstvenom sustavu Kantona Sarajevo. S namjerom da olakšamo pacijentima pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima omogućimo kvalitetnije radne uvjete, i u narednom periodu ćemo raditi na razvijanju sustava i aplikacija, koje će sistem zdravstva u Kantonu Sarajevo učiniti efikasnijim, kvalitetnijim i funkcionalnijim - poručuju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kopirati
Drag cursor here to close