Drveće kisik i hrana

Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama

U suradnji s ravnateljima škola članovi JK Neretva su odlučili da uljepšaju školska dvorišta i obraduju učenike OŠ Ilije Jakovljevića, OŠ Petra Bakule i OŠ Ilići iz Mostara.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 10. 2019. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna judo federacija (IJF) 28. listopada obilježava Svjetski judo dan kojim promovira vrijednosti juda širom planeta.

Judo klubovi diljem svijeta svake godine obilježavaju Svjetski judo dan, a ovogodišnja tema je "Posadi stablo".

Prema podacima Svjetske judo federacije, svakog dana judo trenira više od 40 milijuna ljudi, a kad bi svi judaši posadili po jedno stablo, naš planet bi bio puno ljepše mjesto za živjeti.

Foto: JK Neretva / Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama
Foto: JK Neretva / Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama

Stoga su članovi mostarskog JK Neretva odlučili prikupiti nešto novca i kupiti sadnice, te ih poklonili u tri osnovne škole na području grada Mostara.

"Moramo istaknuti kako su članovi kluba tijekom cijele godinu sudjelovali u skupljanju novca, kako bi ovaj dan obilježili na najljepši mogući način i naš grad učinili koliko toliko ljepšim. Moramo se povezati s takvom inicijativom koja će se odvijati u cijelom svijetu. Danas smo posadili nekoliko stabala, ali moramo saditi milijune stabala širom planete. To je dakako i simbol juda i mira. Drveće proizvodi kisik i hranu, dom je mnogim vrstama. Iz drveća dobivamo mnoge lijekove, štedimo energiju i smanjujemo erozije tla. Drveće hrani tlo i smanjuje zagađenje, te je prije svega jako bitno za naše zdravlje.

Foto: JK Neretva / Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama

Jeste li primijetili kako je pogled na drveće umirujući, kao da nas puni nekom snagom i u nama razvija kreativnost? Drveće trebamo voljeti i kada nam se pruži prilika, posaditi koje drvo, ako ništa drugo, onda zbog one ''malene'' stvari koja se zove – preživjeti.

U suradnji s ravnateljima škola odlučili smo da uljepšamo školska dvorišta i obradujemo učenike OŠ Ilije Jakovljevića, OŠ Petra Bakule i OŠ Ilići iz Mostara.

Foto: JK Neretva / Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama

Članovi JK Neretve sudjelovali su u ceremoniji sadnje i simbolično doprinijeli sjajnoj ideji da to bude baš ispred osnovnih škola. Tako pokazali bi svoj djeci da je važno čuvati planet Zemlju, drveće i prirodne resurse te da su i njihove male ruke jako važne u tome očuvanju.

Možda damo ideju i drugima sportskim klubovima i organizacijama da slijede primjer JK Neretva i kada nije svjetski judo dan.

Foto: JK Neretva / Džudaši Neretve u akciji "Posadi drvo" u mostarskim osnovnim školama

U svakom slučaju, mislimo da je važno, da uopće pričamo o sadnji drveća, šumama, pošumljavanju kao resursima naše zemlje, kojih je, na žalost, sve manje. Prilično se neodgovorno kao zajednica odnosimo prema njima, tako da naš zasad, ta naša mala "šuma", postaje i ostaje primjer, kako bi više nas moglo napraviti nešto slično", istaknuli su treneri mostarske Neretve.

Podsjetimo, 28. listopada je rođen učitelj Jigoro Kano, koji je svoja bogata znanja i iskustva iz starih škola borilačkih vještina objedinio u sistem, koji osim borilačkih, promovira i širi moralne i odgojne vrijednosti.

Judo ima osnovne vrijednosti koje rastu u dvorani i na tatamiju. Te vrijednosti moraju imati podjednaki odjek u svakodnevnom životu i izvan toga, u zajednici.

Ljudi koji neće održavati drveće ubrzo će živjeti u svijetu koji ne može održavati ljude. - Bryce Nelson

Kopirati
Drag cursor here to close