Najzastupljeniji protein u tijelu

6 savjeta kako spriječiti gubitak kolagena

Između 25. i 30. godine života počinjemo gubiti jedan posto kolagena godišnje. Taj se proces ubrzava nakon 40. godine.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 02. 2024. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolagen održava kožu mekanom i elastičnom, no njegova se proizvodnja smanjuje kako starimo. Ipak, zdrave navike, pravilna briga za kožu i odgovarajuća rutina mogu pomoći u zadržavanju mladolike i zdrave kože – bez pribjegavanja botoksu i sličnim tretmanima.

Kada dolazi do gubitka kolagena?

Dr. Paolo Facchinei Fleming za Vogue je otkrio kako između 25. i 30. godine života počinjemo gubiti jedan posto kolagena godišnje. Taj se proces ubrzava nakon 40. godine. No, stručnjaci ističu i da pravilna rutina može pomoći u očuvanju postojećeg kolagena te potaknuti prozvodnju novog kolagena. Iako estetske intervencije i tretmani mogu biti učinkoviti u borbi protiv starenja, svejedno je potrebno uspostaviti i pridržavati se dobrih navika vezanih uz njegu kože.

Što je kolagen i kako utječe na izgled kože?

"Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, a proizvode ga stanice zvane fibroblasti", kaže dr. Mar Mira. Njegova glavna funkcija je stvaranje i održavanje struktura tkiva koje čine tijelo, stvarajući otporna, snažna i fleksibilna vlakna poznata kao kolagenska vlakna. Sastavni je dio tetiva, mišića, kosti i kože, no kako postajemo stariji, razina kolagena u našem tijelu opada. Koža postaje opuštenija, kosti slabije.

"Smanjenje kolagena, gubitak elastina i dehidracija kože tri su ključna čimbenika koja utječu na starenje kože", ističe Fleming, prenosi Žena.hr

Jednostavne navike koje svatko može usvojiti

Dob nije jedini odlučujući čimbenik u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena, smatra dr. Mira i ističe da mogu pomoći i dobre navike i pravilna briga o koži. Njezine savjete donosimo u nastavku:

  1. Smanji izlaganje suncu i svakodnevno koristi proizvode sa SPF-om – štetne sunčeve zrake smanjuju proizvodnju kolagena u koži i potiču prijevremeno starenje kože. Zato je jako važno koristiti adekvatnu zaštitu od sunca.
  2. Redovito pij zeleni čaj – stručnjaci ističu kako zeleni čaj ima snažna antioksidativna i prouupalna svojstva što ga čini odličnim sredstvom u borbi protiv starenja. Fitokemikalije, biljni spojevi koje sadrži, mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica.
  3. U prehranu dodaj namirnice bogate kolagenom kao što su juha od kostiju, tuna, losos, mliječni proizvodi i orasi. Namirnice bogate vitaminom C također pomažu u proizvodnji kolagena.
  4. Smanji konzumaciju masti, šećera i prerađene hrane jer oni utječu na proizvodnju kolagena i elastina, otkriva dr. Mira.
  5. Nemoj zaboraviti hidrataciju jer naše stanice trebaju vodu za regeneraciju i eliminaciju toksina.
  6. Izbjegavaj duhan i alkohol – i pušenje i konzumacija alkohola negativno utječu na stanje kože jer uzrokuju propadanje kolagenih vlakana.
Kopirati
Drag cursor here to close