Niska razina HIV epidemije

30 novih slučajeva AIDS-a u BiH

Zahvaljujući dobrom liječenju velik postotak je postigao da u krvi više nemaju virusa čime je spriječeno dalje širenje infekcije. Nažalost, dio osoba koje žive s HIV-om se liječe u susjednim zemljama želeći izbjeći stigme i diskriminaciju okoline
Lifestyle / Zdravlje | 01. 12. 2018. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini se u ovoj godini 30 novoinficiranih HIV+ osoba javilo u centre za liječenje. U odnosu na prethodne godine, taj broj je u porastu'', rekao je za Bljesak.info infektolog Siniša Skočibušić.

Do smanjenja broja oboljelih, navodi liječnik, došlo je zahvaljujući brojnim preventivnim aktivnostima koje su se provodile posljednjih 12 godina iako su te aktivnosti su sada značajno smanjene.

U BiH živi oko 150 osoba s HIV-om koje se liječe, dok se otprilike polovica se javila u stadiju AIDS-a.

''Zahvaljujući dobrom liječenju velik postotak je postigao da u krvi više nemaju virusa čime je spriječeno dalje širenje infekcije. Nažalost, dio osoba koje žive s HIV-om se liječe u susjednim zemljama želeći izbjeći stigme i diskriminaciju od okoline'', rekao je dr. Skočibušić.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u posljednjih pet godina, u Federaciji BiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od šest slučajeva na milijun stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije.

''Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je s većem brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje'', navode iz Federalnog zavoda za Bljesak.info, te dodaju kako ove godine u FBiH prijavljeno 18 novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima su četiri slučaja obolijevanja od AIDS-a.

Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, tvrde iz Zavoda, dominantan način zaražavanja HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos.

''Nezaštićene odnose su imali homoseksualni/biseksualni (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima-MSM) sa 47,1% i heteroseksualni sa 42,1%. Za 6,8% slučajeva način zaraze HIV-om je bio injekcionim korištenjem droga (nesterilan pribor). Zabilježen je i jedan slučaj vertikalnog prijenosa, s majke na dijete. U posljednjih nekoliko godina, zabilježen je porast infekcije HIV-om medu MSM populacijom, s najvećim zabilježenim brojem slučajeva u 2016. godini (14 slučajeva). U 2018. godini zabilježeno je 12 novih slučajeva HIV infekcije medu MSM populacijom'', podaci su Zavoda za javno zdravstvo.

Svjetski dan AIDS-a obilježava se svake godine 1. prosinca te za Cilj ima podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihovih obitelji, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa. Taj dan bit će obilježeni u Mostaru na platou Mepas Malla kada će besplatno, brzo i povjerljivo moći testirati na virus HIV-a. Osim testiranja bit će organiziran i mini simpozij u ponedjeljak na Medicinskom fakultetu te u utorak u bolnici 'dr. Safet Mujić' gdje će predavanje voditi infektolozi doktori Siniša Skočibušić i Jurica Arapović.

''Na mini-simpozijima 'Može li biti HIV?' ćemo iznijeti epidemiološke podatke u svijetu i u nas te ćemo ukazati liječnicima kada trebaju predložiti testiranje na HIV. Nažalost, kako bolest u nas nije česta, liječnici o njoj nedovoljno misle. Neke bolesti jasno ukazuju da se radi o HIV-infekciji pa je zato važno prepoznati simptome'', rekao je dr. Skočibušić.

Inače, na području Hercegovačko-neretvanske županije djeluju dva centra za dragovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje (Vukovarska i Ulica maršala Tita u Mostaru). Isto je moguće učiniti i u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, odnosno u Klinici za infektivne bolesti.

''Važno je odlučiti se i doći na testiranje. Pravodobnim dijagnosticiranjem bolesti se odmah započinje liječenje. Nekoć smrtonosna bolest je uz pomoć suvremenih lijekova postala kronična bolest'', poručuje liječnik.

Kopirati
Drag cursor here to close