Odluka

Transrodnim osobama opet omogućeno služenje u američkoj vojsci

"Predsjednik Biden smatra da spolni identitet ne smije biti zapreka služenju u vojsci te da je snaga Amerike u njezinoj različitosti"
Lifestyle / Seksualnost | 25. 01. 2021. u 19:14 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Američka vojska

Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je odobrio transrodnim osobama da mogu služiti u američkoj vojsci, izmijenivši spornu odluku Donalda Trumpa koju su organizacije za ljudska prava ocijenile diskriminatornom.

Američki predsjednik je u društvu ministra obrane Lloyda Austina i načelnika združenog stožera, generala Marka Milleyja potpisao uredbu po kojoj "svim Amerikancima koji su sposobni služiti u oružanim snagama Sjedinjenih Država, to mora biti omogućeno", istaknula je Bijela kuća u priopćenju.

"Predsjednik Biden smatra da spolni identitet ne smije biti zapreka služenju u vojsci te da je snaga Amerike u njezinoj različitosti", dodala je."Omogućiti svim Amerikancima sposobnim da služe domovini u odori, dobro je za vojsku i za našu zemlju jer su inkluzivne snage djelotvornije", piše u nastavku priopćenja. "Jednostavno, to je pravedno i u našem je nacionalnom interesu".

Bivši demokratski predsjednik Barack Obama najavio je potkraj mandata da će vojska transrodne novake primati od 1. srpnja 2017.

Njegov republikanski nasljednik je prvo odgodio tu odluku do 1. siječnja 2018. a zatim je odlučio u cijelosti izmijeniti takvu politiku. Donald Trump je u nizu objava na Twitteru u srpnju 2017. upozorio na "teret golemih medicinskih troškova" i na "nered", zauzevši stajalište suprotno od vojnog vrha.

Nakon niza sudskih tužbi stvar je završila na Ustavnom sudu koji je u siječnju 2019. odobrio Trumpovoj administraciji da ograniči prava transrodnih osoba dok se ne završe sudski sporovi koji još traju.

Pentagon procjenjuje da je u američkoj vojsci 9000 osoba koje se identificiraju kao transrodne, među njima je tisuću reklo da je promijenilo spol ili da će to učiniti. Američka vojska ima 1,3 milijuna djelatnih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close