9 razloga

Beba se rodila, a seks 'umro': Evo zašto

Kod mnogih žena, koje su rodile, ni 6 tjedana nakon poroda, što je dovoljni vremenski period za tjelesni oporavak, libido još nije 'budan'.
Lifestyle / Seksualnost | 09. 04. 2021. u 21:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak i 18 mjeseci nakon što se beba rodi, većina brakova proživljava potpuni nedostatak seksualnog života, što uvelike utječe na kvalitetu odnosa partnera.

Kod mnogih žena, koje su rodile, ni 6 tjedana nakon poroda, što je dovoljni vremenski period za tjelesni oporavak, libido još nije 'budan'

Ako je vaš seksualni život nakon rođenja djeteta potpuno nestao, evo 9 razloga koji bi vam mogli objasniti zašto se to dogodilo baš u vašem braku, donosi portal roditelji.hr.

9. Faza oporavka

Počnimo očiglednim razlogom zbog kojega žene ne žele seks nakon poroda.

Rođenje djeteta ima posljedice po ženino tijelo. Nakon što rodi majci je potrebno razdoblje oporavka koje traje u prosjeku 4 do 6 tjedana.

Razdoblje je to u kojem se zatvara cerviks, prestaje postporađajno krvarenje i tijelo se vraća u svoj prijašnji oblik, donekle.

Mnoge žene tijekom poroda dobiju hemoroide, koji su prilično bolni, i potrebno je vrijeme da se povuku.

Nekim ženama treba i do nekoliko mjeseci da se potpuno oporave nakon poroda, a nedostatak seksualnog života utječe na odnos s partnerom, koji se može osjetiti odbačeno, neprivlačno i nevoljeno.

8. Iscrpljenost

Prvih nekoliko mjeseci roditeljstvo je prilično izazovno. Biti 100 posto odgovoran za jedno nemoćno biće, čiji život potpuno ovisi o vama, jako je iscrpljujuće. A nakon što beba napokon zaspe, najčešće i majka, potpuno umorna, zaspe s njom.

Ponekad partneru rečenica 'Umorna sam' zvuči kao isprazan izgovor, ali doista je teško osjetiti ikakvu seksualnu želju ako je tijelo u stanju totalne premorenosti. I san je tada važniji od seksa.

Očevi, budite svjesni da, iako postoji seksualna želja, majka nema snage za sudjelovanje u seksualnoj igri. Ako to utječe na kvalitetu partnerskog odnosa, evo dva savjeta:

Dogovorite se da s partnerom podijelite odgovornosti kao što je hranjenje bebe, uspavljivanje, mijenjanje pelena, pripremanje obroka i ostale kućanske poslove. Napišite popis svakodnevnih obaveza i zalijepite na vidljivo mjesto, tako ćete ih lakše međusobno podijeliti.

Prihvatite pomoć šire obitelji i prijatelja koj žele pričuvati bebu ili je izvesti u šetnju, a vi to vrijeme iskoristite za druženje s partnerom ili odmor.

7. Dojenje

Veliku ulogu nakon poroda u ženinu raspoloženju imaju i hormoni, pogotovo ako žena doji. Kada žena doji, njezino tijelo proizvodi veliku količinu prolaktina, koji pomaže stvaranju mlijeka, ali i smanjuje libido.

Također, na smanjenu seksualnu želju utječe i manjak testosterona u tijelu žene tijekom dojenja..

6. Problemi sa samopouzdanjem

Ako se sramite svoga tijela nakon poroda niste jedini. Tijekom trudnoće tijelo se mijenja, a neke žene mogu dobiti višak kilograma koji ih dodatno opterećuje i stvara im nesigurnost, smatraju da nisu dovoljno privlačne partner pa se teže upuštaju u seksualne odnose i u njima više ne uživaju kao prije.

Razgovor s partnerom uvelike pomaže da se opustite. Potpuna iskrenost može samo produbiti odnos s partnerom i pomoći vam da se osjećate prihvaćeno i voljeno.

5. Beba uzima sve vaše vrijeme

Dojenčad zahtijeva brigu i njegu 24 sata dnevno tako da su majke oko njih angažirane većinu svoga vremena. Također, prirodno je da su sve majčine emocije nakon što rodi usmjerene bebi i potrebno je vrijeme kako bi neke stvari došle u ravnotežu. Partner se tu može osjećati zapostavljeno i da više ne dobiva količinu pažnje koju je dobivao prije, što može dovesti i do ljubomore.

Uzmite bejbisitericu i izađite sa svojim partnerom. Ne mora to biti nikakav ekskluzivni dejt, ali pokušajte ne pričati o djetetu, nego se posvetite partner i neka se on posveti vama.

4. Seks više nije toliko važan

Mnoge novopečene majke počnu svog partnera gledati na drukčiji način. No to ne znači da ga manje vole, nego da stavljaju naglasak na neki drugi dio odnosa, onaj platonski i prijateljski. Seks više nije prioritet u odnosu.

Mnogi očevi osjećaju da su izgubili ljubavnicu, ženu i prijateljicu, a nedostaje im i seksualna stimulacija za potpun odnos.

Podsjetite svog partnera na to da ga volite i da vam je stalo do njegovih osjećaja i potreba. Pronađite neki kompromis. Iako je možda seks u drugome planu, komunikacija bi trebala ostati zdrava.

3. Postporodiljna depresija

Očevi, ako vaše žene kažu 'Ne' seksualnom odnosu, ne znači da im više nije stalo, možda iza toga stoji neki veći problem.

Neke žene nakon poroda ulaze u fazu baby bluesa ili čak postporođajne depresije, osjećaju tjeskobu, imaju faze neutješne tuge.

2. I očevi se loše osjećaju

Da, istina je. I očevi mogu upasti u fazu depresije nakon što prinova dođe u kuću. Istraživanja su pokazala da 25 posto očeva osjete ljubomoru na bebu u prva dva mjeseca njezina života.

Najčešće ne pričaju o svojim osjećajima jer osjećaju krivnju.

1. Ometani seks

Kada postanete roditelji, shvatite da iako ste većinu vremena s partnerom, da ste rijetko sami.

Vrijeme za intimu prava je rijetkost, a seks se vrlo često prekida zbog plača ili iznenadnog buđenja djeteta.

Često se događa da prođu tjedni dok se ne ukaže prilika za seks s partnerom.

Kopirati
Drag cursor here to close