Zapadnohercegovačka županija

Počela preventivna akcija protiv raka dojke

Akciju financira Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a, uz potporu resornoga ministarstva.
Lifestyle / Seksualnost | 21. 11. 2017. u 11:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u utorak je započela akcija preventivne mamografije.

Po riječima specijaliste - radiologinje dr. Vinke Đevenice, pregled dojki se obavlja od 8 do 18 sati na radiologiji Doma zdravlja Grude, a pozvane su sve žene, naročito one u dobi od 40 do 69 godina.

Akciju financira Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a, uz potporu resornoga ministarstva.

Đevenica ističe kako je 10 000 maraka, koliko je uplaćeno za ovu akciju, dovoljno da se pregleda 400 žena.

Dodaje kako će se akcija nastaviti, budući da je taj pregled neophodan kako bi spasili životi, ali i smanjili troškovi Zavoda za skupe kemoterapije i ostalo.

''Rak dojke je najčešći karcinom kod žena. On u ranom stadiju ne daje nikakve simptome, a mamografskim pregledom otkriva se karcinom u ranom stadiju i tako spašava život'', poručila je dr. Đevenica.

Istaknula je kako su žene nemarne po tom pitanju pa ih se i ovom akcijom želi animirati.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke.

Tumorske stanice se mogu odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor.

Tada se govori o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke. Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi.

Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

Kopirati
Drag cursor here to close