Orofaringealni rak grla

Oralni seks s više partnera može povećati rizik od raka grla

U SAD-u i UK broj slučajeva se toliko povećao da to nazivaju epidemijom. Glavni krivac je virus HPV-a, a procijepljenost je niska.
Lifestyle / Seksualnost | 01. 05. 2023. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj slučajeva raka grla značajno je porastao u SAD-u te Ujedinjenom Kraljevstvu, a tamošnji stručnjaci za to krive oralni seks. Dr. Hisham Mehanna, sa Sveučilišta u Birminghamu rekao je za The Conversation, a prenijeli su svi veći mediji, kako 70 posto svih slučajeva raka grla uzrokuje virus HPV-a. On se širi spolnim putem, a povezan je s više vrsti raka.

U posljednja dva desetljeća broj raka grla u zapadnim zemljama je toliko porastao da neki to nazivaju epidemijom. Pogotovo je riječ o jednoj specifičnoj vrsti – orofaringealni rak grla. On je najčešći, a javlja se na glasnicama i u stražnjem dijelu grla, kaže dr. Mehanna.

Smatra kako je HPV infekcija glavni faktor rizika, čime su u većoj opasnosti ljudi koji s više seksualnih patnera prakticiraju oralni seks. Liječnici su pronašli kako je oralni seks najveći faktor rizika za rak grla, veći od pušenja, alkohola i nezdrave prehrane. To je zato što zbog njega HPV infekcija nastaje u pozadini grla, blizu glasnica, prenosi Ordinacija.hr.

Oni sa više od šest partnera za oralni seks tijekom života imaju 8,5 puta veći rizik od obolijevanja od orofaringealnog raka grla nego oni koji oralni seks ne prakticiraju, tvrdi dr. Mehana.

Postoji cjepivo protiv HPV-a, no primilo ga je samo 54 posto Amerikanaca, što je daleko ispod granice od 80 posto, za koju se vjeruje da je prag za zaštitu populacije. U SAD-u je svake godine više od 50.000 novih slučajeva ove vrste raka sa više od 10.000 smrtnih slučajeva, a te brojke stalno rastu.

Kopirati
Drag cursor here to close