Nema norme

Ne postoji "normalna" vagina, kažu znanstvenici

Znanstvenici koji stoje iza novog istraživanja odlučili su otkriti što je to zapravo "normalna" vulva
Lifestyle / Seksualnost | 10. 07. 2018. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci su mjerili vulve i došli do ovog zaključka: ne postoji norma, i to je potpuno u redu.

Znanstvenici koji stoje iza novog istraživanja odlučili su otkriti što je to zapravo "normalna" vulva, pa su istraživanje proveli na 600 žena koje su pristale da im se izmjeri vaginalno područje uključujući klitoris i unutarnje te vanjske usne, piše Ordinacija.hr.

Postoji toliko varijanti kad je riječ o vulvi koja izgleda zdravo, ili uzmimo "normalno", što znači da "normalno" zapravo ne postoji. Istraživanje je objavljeno u British Journal of Obestretics and Gynecology, a sudjelovale su žene između 15 i 84 godine. Sve su relativno dobrog zdravlja i nisu bile trudne. Kod svake žene znanstvenici su mjerili razmak između klitorisa i usana te duljinu usana.

Veličina nije povezana s bolestima vagine. Mogu biti različitih veličina, a sve potpuno zdrave. Alyssa Dweck, potvrdila je ovo u još jednom istraživanju koje je objavljeno na portalu Health. "Kao liječnici, zaključit ćemo da je nešto abnormalno ako uzrokuje probleme, poput infekcije ili probleme s umetanjem tampona ili seksom."

Ni boja vulve ne utječe na "abnormalnost". Pigment se mijenja tijekom života, posebno za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

U ovom su istraživanju liječnici upozorili na veliku količinu populacije koja se odlučuje za plastične operacije ovog područja, pa se nadaju da će ženama biti malo jasnije da ne postoji "normalan" izgled vagine.

Kopirati
Drag cursor here to close