Elizabeta II.

Kraljica nazočila misi u povodu 750. godišnjice Westminsterske opatije

U Westminsterskoj opatiji okrunjeni su svi britanski monarsi od 1066. i ondje je održano 16 kraljevskih vjenčanja.
Lifestyle / Zabava | 16. 10. 2019. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S kraljicom na misu došla je Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i supruga princa Charlesa, najstarijeg kraljičinog sina i nasljednika.

Kršćanski i drugi vjerski poglavari također su nazočili misi. U Westminsterskoj opatiji okrunjeni su svi britanski monarsi od 1066. i ondje je održano 16 kraljevskih vjenčanja.

Elizabeta i njen 98-godišnji suprug princ Philip ondje su se vjenčali. Šest godina kasnije kraljica je okrunjena na tom mjestu.

Na misi služenoj u utorak obilježena je 750. godišnjica posvećenja treće vjerske zgrade na toj lokaciji, koja je izgrađena u gotičkom stilu po naređenju kralja Henryja III. i trajala je od 1245. do 1269.

Henry III. obnovio je opatiju kako bi pokazao svoju odanost sv. Eduardu Ispovjedniku. Gotička opatija je posvećena 13. listopada 1269.

Ona je mjesto ukopa najpoznatijih britanskih povijesnih osoba. Tako su u Westminsterskoj opatiji pokopani sir Isaac Newton, Charles Darwin, lord Kelvin, Charles Dickens, Rudyard Kipling i još mnogi drugi slavni znanstvenici i umjetnici. U Westiminsterskoj opatiji nalaze se i grobovi 17 engleskih kraljeva i kraljica, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close