Origami

Kosovska zastava oborila rekord: 127.400 komada papira sa 15 tehnika

Ovim mozaikom oboren je rekord koji je držala škola u Mongoliji, sa zastavom od 1.167 četvornih metara.
Lifestyle / Zabava | 20. 02. 2021. u 11:42 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učiteljica Arbnora Fejza-Idrizi iz Skenderaja oborila je Guinnessov rekord za najveći origami mozaik u obliku zastave Kosova.

Fejza-Idrizi je poručila da je kosovska zastava urađena povodom proslave 17. veljače - Dana neovisnosti Kosova, te da je potvrda rekorda od Guinnessovog žirija dokaz da se dobar rad na kraju svaki put nagradi.

Foto: Anadolija / Zastava od 127.400 komada origami papira

Ovo je njezin treći Guinnessov rekord. Prva dva je oborila 2018. i 2019. godine. Za treći je radila od jula 2020. godine, posvećujući oko četiri sata dnevno formiranju tisuća origami papira, pored obiteljskih obveza koje ima kao majka troje djece i kao odgajateljica u Skenderaju.

Ona je, s desetinama učenika iz ove regije, oko 14 sati postavljala višekutne papire u jednoj zatvorenoj sportskoj sali i u formi mozaika formirala zastavu najmlađe države u Europi, veličine 1.216 metara četvornih.

Ovim mozaikom oboren je rekord koji je držala škola u Mongoliji, sa zastavom od 1.167 četvornih metara.

Foto: Anadolija / Zastava je njezin treći Guinnessov rekord

"Cijeli proces je dugo trajao, jer je pripremljeno 127.400 komada origami papira. Svaki papir je zahtjevao 15 tehnika umjetničkog stvaralaštva, tako da sam započela u srpnju. Znači četiri mjeseca, četiri sata svakodnevno s Edonom realizirale smo sve papire. Bio je to dug proces, ali potom smo sav posao završili u roku od jednog dana, u subotu, 6. veljače, a zastava ima 1.216 četvornih metara", objašnjava ona.

Ova 37-godišnjakinja dobila je fisijsku podršku općine Skenderaj i privatnih poduzeća za finalizaciju projekta u vrijednosti od oko sedam tisuća eura. Ona kaže da je bilo teško dovesti Guinnessove dužnosnike na Kosovo zbog troškova.

Foto: Anadolija / Arbnora Fejza-Idrizi

Međutim Guinness je poslao pravila natjecanja na Kosovo, i potom je njihov žiri, koji se sastoji od profesora umjetnosti i arhitekata, procijenio jesu li ispunjeni njihovi zahtjevi za proglašenje pobjednika.

Arbnora Fejza Idrizi je s umjetnošću origami papira prvi put ušla u knjigu Guinnessovih rekorda 2018. godine s najvećim cvijetom na svijetu od 8,7 metara.

Dok je 2019. po drugi put postala dio knjige rekorda s najvećom vazom od papira, visine 2,73 metra i širine 2,38 metara, u kojoj je u minijaturi predstavila zastave zemalja koje su priznale neovisnost Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close