Izgleda fantastično

Kočija za krunidbu Charlesa III ima klimu i električne podizače prozora

Sljedeće subote, 6. svibnja, u Londonu će biti okrunjen novi britanski kralj. Na put do svoje krunidbe Charles III vozit će se tradicionalno, kočijom, ali modelom s nekim modernim dodacima.
Lifestyle / Zabava | 03. 05. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kraljevska obitelj poklonik je tradicije, ali s vremena na vrijeme iznenade i ponekim iskorakom u modernu tehnologiju. Godinama već tako komuniciraju s javnošću paralelno putem ceremonijalnih kraljevskih glasnika i ali društvenih mreža, a prihvatili su i nekoliko inovacija iz – automobilističkog svijeta. Učinili su to još prije desetak godina, kada im je stigla nova kraljevska kočija, poznata kao Diamond Jubilee State Coach.

Službeno je načinjena bila za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II, 2012. godine, no u prometu je od 2014. Kraljica Elizabeta, kao i nekoliko njezinih prethodnika, na vlastitoj se krunidbi, naime, vozila danas 263 godine starom tradicionalnom kočijom (Gold State Coach), koju prati glas kako je vrlo neudobna, ali je dio britanske povijesti, prenosi AutoNet.

Njezin sin, kralj Charles III će, pak, biti okrunjen sljedeće subote, a za tu ceremoniju koristit će se obje spomenute kočije. Modernom verzijom uputit će se od palače do Westminsterske opatije, a nakon krunidbe kralja i kraljicu suprugu stara će kočija odvesti od natrag do Buckinghamske palače. Prvi dio tog puta trebao bi im biti značajno udobniji.

Naime, kočija Diamond Jubilee State Coach izrađena je od aluminija i koristi modernu tehnologiju ovjesa s hidrauličkim stabilizatorima, pa, unatoč relativno tankim i čvrstim kotačima, može pružiti malo udobnije iskustvo vožnje. Teška je 2,75 tona, duga 5,5 te visoka 3,4 metra. Od moderne opreme još ima ugrađene električne podizače stakala, grijanje te klimatizacijski uređaj.

Interijer i eksterijer i dalje su izvedeni u tradicionalnom stilu, ukrašeni drvom, zlatom i presvučeni skupim materijalima. Australski graditelj materijale je pronašao u povijesnim izvorima, pa je drvenu građu reciklirao iz 100 povijesnih palača i građevina bitnih za Veliku Britaniju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close