Rijedank primjerak

Kineska zdjelica na dražbi prodana za više od 25 milijuna dolara

Zdjela je proizvedena u vrijeme cara Yongzhenga, koji je vladao Kinom od 1722. do 1735. iako je emajl vjerojatno naslikan nakon njegove smrti.
Lifestyle / Zabava | 12. 04. 2023. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delikatna porculanska zdjelica, promjera 10-ak centimetara, prodana je za više od 25 milijuna dolara na dražbi kineskih umjetnina u Hong Kongu.

Prema aukcijskoj kući Sotheby's, koja je prošli tjedan organizirala višednevnu dražbu, zdjelica pripada rijetkim primjercima keramike ukrašene u carskim radionicama u Pekingu u 18. stoljeću.

Zdjela je proizvedena u vrijeme cara Yongzhenga, koji je vladao Kinom od 1722. do 1735. iako je emajl vjerojatno naslikan nakon njegove smrti, prenosi Hina.

Zdjela prikazuje dvije lastavice, stablo marelice u cvatu i vrbu.

Dizajn također sadrži izvadak iz pjesme za koju se smatra da ju je naručio Yongzhengov prethodnik iz dinastije Ming, car Wanli.

U aukcijskom katalogu, stručnjakinja za keramiku Regina Krahl rekla je da su motivi s pticama i cvijećem bili popularni u razdoblju Yongzheng.

Također je opisala zdjelu kao dio male skupine predmeta koji predstavljaju "vrhunac slikanja na porculanu, umijeće koje nikada nije nadmašeno".

Većina preostalih primjeraka čuva se u muzeju u Tajvanu.

Nekad dio para, zdjelica je prvi put zabilježena u zbirci pomorskog trgovca sa sjedištem u Šangaju, kapetana Charlesa Oswalda Liddella krajem 19. stoljeća. Dvije su zdjele razdvojene 1929., kada su prodane za 150 funti svaka.

"Blizanka" zdjele prodane u subotu čuva se u Britanskom muzeju u Londonu, prema Sotheby'su.

Kopirati
Drag cursor here to close