Preseljenje

Kanađani na mukama: Harry i Meghan mogli bi ih koštati milijune dolara

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ovoga su tjedna šokirali kraljicu Elizabetu i ostatak kraljevske obitelji objavivši da se povlače s važnih kraljevskih dužnosti i da će više vremena provoditi u Sjevernoj Americi.
Lifestyle / Zabava | 10. 01. 2020. u 07:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preseljenje britanskog princa Harrya i njegove supruge Meghan u Kanadu moglo bi kanadske porezne obveznike stajati milijune dolara godišnje zbog sigurnosnih troškova, upozoravaju stručnjaci.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ovoga su tjedna šokirali kraljicu Elizabetu i ostatak kraljevske obitelji objavivši da se povlače s važnih kraljevskih dužnosti i da će više vremena provoditi u Sjevernoj Americi.

Iako nisu rekli gdje planiraju boraviti, mnogi promatrači smatraju Kanadu kao logičan izbor jer je par tamo proveo posljednjih šest tjedana prošle godine, a Kanada je dio britanske zajednice zemalja koje priznaju kraljicu kao čelnicu svoje države.

Kanadska vlada vjerojatno bi imala zakonsku obvezu pružiti im sigurnost zbog njihova kraljevskog statusa, kažu sigurnosni stručnjaci.

''Ne vjerujem da vlada može odbiti jamčiti im sigurnost'',, rekao je Larry Busch, bivši policijski službenik koji se brinuo za sigurnost brojnih svjetskih vođa, uključujući i američke predsjednike i kraljevsku obitelj.

Trošak bi lako mogao narasti na milijune dolara, smatra Mike Zimet, šef tvrtke za zaštitu klijenata, među kojim su i američki senator Bernieja Sandersa i glumac Alec Baldwin.

''Ako žele privatnu zaštitu, tada oko njih mora biti izgrađen čitav zaštitni stroj'', dodao je. Razina sigurnosti koja im je potrebna bit će definirana procjenom prijetnje, kaže Joe Balz, predsjednik zaštitarske tvrtke sa sjedištem u Torontu koji je surađivao s kraljevskom obitelji i drugim šefovima država.

''Uvijek će biti idiota koji uzrokuju neku vrstu problema'',, rekao je Balz koji smatra da bi kraljevski par bio sigurniji u Kanadi nego u SAD-u, gdje su zakoni o oružju znatno lošiji, prenosi Hina.

Također bi se trebali brinuti zbog mogućnosti otmice njihova sina Archieja, upozorava Zimet, koji otmicu smatra glavnom prijetnjom, pogotovo kada je riječ o teroristima.
Kanadska novinska kompanija Postmedia provela je anketu koja je pokazala da više od 60 posto od 1151 anketiranih Kanađana podržava mogućnost imenovanja princa Harryja za generalnog guvernera, tj. kraljičinog predstavnika u Kanadi.

Anketa je provedena 6. siječnja, dva dana prije nego što je par objavio plan o distanciranju od britanske monarhije.

Kopirati
Drag cursor here to close