Aukcija

Ismijavanje bogataša koji (misle da) vole umjetnost

Razlika između besplatnog preuzimanja i cijene od 69 milijuna dolara je samo u jednom - ako se kupi, dobiva se i potvrda o vlasništvu.
Lifestyle / Zabava | 23. 03. 2021. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezamjenjivi token (NFT), mjesto za prodaju virtualne imovine, postao je poprište enormno velikih ponuda - i do 70 milijuna dolara - za razne crteže i druge umjetnine, mada se one mogu preuzeti i besplatno - običnim presnimavanjem.

Čuveni član Monty Pythona John Cleese odlučio je narugati se ovom tržištu, pa se preimenovao u "Neimenovanog umjetnika" i ponudio svoju prvu digitalnu umjetninu.

On je na iPodu nacrtao poznati most u Brooklinu i sada ga prodaje tijekom desetodnevne aukcije.

Početna cijena slike je 100 dolara, ali, ako je netko voljan da plati 69,3 milijuna dolara, moći će odmah da je dobije.

Taj iznos nije izabran slučajno, 69 milijuna dolara plaćena je slika digitalnog umjetnika Beeplea, mada je svatko može besplatno preuzeti.

Razlika između besplatnog preuzimanja i cijene od 69 milijuna dolara je samo u jednom - ako se kupi, dobiva se i potvrda o vlasništvu, piše Srna.

To je potpuna ludost, budući da neki plaćaju milijune dolara za online video-zapise koje mogu pogledati besplatno, ističu kritičari ovog "umjetničkog" pomodarstva, koje pokazuje stupanj bogatstva nekih ljudi koji mogu da izdvoje nezamisliv novac za banalnu ponudu.

Cleese je za časopis Vanity Fair rekao kako je "svijet potpuno poludio". On smatra kako je smisao umjetnosti da u ljudima izazove neko emocionalno iskustvo.

"Ako stojim ispred neke važne slike, osjećam nešto. Osjećam neku emociju i zato sam zainteresiran za nju", navodi Cleese, koji se na svoj način uključio u ismijavanje ovog skupocjenog pomodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close