Party za ekipu

Pedeset godina na tronu

Charlesova žena Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i premijerka Theresa May bili su među gostima na primanju u Buckinghamskoj palati, u centru Londona.
Lifestyle / Zabava | 06. 03. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kraljica Elizabeta II priredila je u utorak primanje u povodu 50. godišnjice proglašenja Charlesa, njena najstarija sina, za princa od Walesa.

Charlesova žena Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i premijerka Theresa May bili su među gostima na primanju u Buckinghamskoj palati, u centru Londona.

Prijemu su prisustvovali i Charlesovi sinovi, prinčevi William i Harry te njihove žene Kate, vojvotkinja od Cambridga, i Meghan, vojvotkinja od Sussexa.

Charles i Camilla upoznali su članove velškog pop benda The Stereophonics, kojima je u počecima karijere pomogla fondacija princa Charlesa, a kasnije su slušali velške studente klasičnemuzike, objavila je prinčeva rezidencija Clarence House.

Govor u čast Charlesa održao je nadbiskup od Canterburya Justin Welby, vrhovni svećenik Protestantske crkve.

Podjetgimo, od 14. vijkeaa muški nasljednici britanske krune nose titulu princa od Walesa.

Kralj Edward I je prvi put tu titulu dodijelio svome sinu Edwarda II 1307. godine.

Charles (70) prvi je u redu za nasljednika njegova majke, 92-godišnje kraljice Elizabete. Ona tron drži otkako je njezin otac, kralj George VI umro 1952. godine.

Charles je princ od Walesa postao 1958., a javnosti je s novom titulom službeno predstavljen na svečanosti 1969. godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close