Joanne K. Rowling

Autorica Harryja Pottera nekad primala socijalnu pomoć, a danas je bogatašica

Njezin svijet se apsolutno promijenio - od 70 funti socijalne pomoći tjedno, do 700 milijuna osobnoga bogatstva.
Lifestyle / Zabava | 23. 12. 2017. u 10:40 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se traži još veća bajka od „Harryja Pottera“, onda je najbolje zaviriti u život autorice ove kultne knjige u bezbroj nastavaka, znamenite Joanne K. Rowling (52).

Iako je zadnja knjiga o Harryju Potteru izišla još prije deset godina, ova je saga i dalje naprosto neiscrpno vrelo novih ideja i oblika prikazivanja života malog čarobnjaka, ali i izvor velikoga novca.

U međuvremenu su nastajali novi romani koji se naslanjaju na Harryja, filmovi, teatarski komadi, kratke priče...

Sve to za J. K. Rowling znači stalni rast bogatstva koje se sliva na njezin bankovni račun.

Njezina se imovina u ovome trenutku procjenjuje na 650 milijuna funti (oko 757 milijuna eura), a novi prihod donijela su joj autorska prava između svibnja 2016. i ožujka ove godine - novih 34 milijuna funti. Dakle, preračuna li se to u 40 milijuna eura, njezina mjesečna zarada u jedanaest mjeseci iznosi 3,6 milijuna eura mjesečno, odnosno 83 eura svake minute.

Najviše novca u tom razdoblju donijela joj je predstava  „Harry Potter and the Cursed Child“ (od 2016. na pozornicama u Londonu i New Yorku), kao i web stranica „Pottermore“.

 „Forbes“ je ove godine poznatu autoricu svrstao na treće mjesto osoba s najvišom zaradom na svijetu. Njezina je zarada procijenjena na 80 milijuna eura, dok su ispred nje samo glazbene zvijezde P. Diddy (110 milijuna) i Beyoncé (89 milijuna).

Koliko god da se sada čini da Rowling naprosto privlači novac, ranije je njezin život uglavnom bio suprotnost.

Kad je početkom 90-tin napisala svoje kapitalno djelo, bila je na samome dnu života. Njezina kćerka Jessica (24) rođena je 1993. godine, nakon čega se J. K. Rowling razvela od supruga Jorgea Arantesa. Kako bi mogla podizati dijete, primala je socijalnu pomoć. U škotskome je Edinburghu živjela na granici egzistencijalnog minimuma.

"Kad sam prvi put stajala u redu za socijalnu pomoć, imala sam osjećaj da na mene pokazuje jedna velika, svjetleća neonska strijela", kaza je jednom prilikom.

Za „Sunday Times“ je 2008. godine kazala kako to nije bio osjećaj kad ti je pomalo neugodno zbog položaja u kojem si, nego najteži životni trenutci u kojima ti kroz glavu prolaze i misli o samoubojstvu.

Prvi roman o Harryju Potteru napisala je u kafići „The Elephant House“. Knjiga ju je je od 1997. godine lansirala u svijet poznatih, ali i - vrijeme će pokazati - u svijet najbogatijih.

Njezin svijet se apsolutno promijenio - od 70 funti socijalne pomoći tjedno, do 700 milijuna osobnoga bogatstva.

Sedam „Harry Potter“ knjiga prevedeno je na 80 jezika, a prodane su u 450 milijuna primjeraka diljem svijeta. Osam kino filmova od 2001. godine zaradilo je više od šest milijardi eura.

Autorica je danas u braku s dr. Neilom Murrayjem (46), anesteziologom, žive u Edinburghu i imaju dva sina (Mackenzie, 11 i David, 13). Bajka se nastavlja...

Kopirati
Drag cursor here to close