Ako vas prate i prisluškuju...

Snowdenovi savjeti za one koji žele ostati anonimni

"Ponekad brijem bradu, ponekad nosim druge naočale. Nikad nisam volio zimu, ali shvatio sam da su kapa i šal najjednostavniji i najbolji način da ostanete anonimni", piše Snowden u knjizi koja je jučer puštena u prodaju u više od 20 zemalja.
Lifestyle / Zabava | 18. 09. 2019. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden, koji je dobio azil u Rusiji, ispričao je u svojim memoarima "Permanent Record" kako živi u Moskvi i što radi da ga ne bi prepoznali na ulici.

"Ponekad brijem bradu, ponekad nosim druge naočale. Nikad nisam volio zimu, ali shvatio sam da su kapa i šal najjednostavniji i najbolji način da ostanete anonimni", piše Snowden u knjizi koja je jučer puštena u prodaju u više od 20 zemalja.

Novi dokumenti Edwarda Snowdena otkrivaju tajna uhićenja u BiH

Veliki broj tajnih dokumenata bivšeg službenika američke Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena postat će "otvorena knjiga" za novinare i organizacije. Portal "Intercept", koji je pokrenuo novinar Glenn Greenwald, uputio je poziv novinarima, pa i onima iz stranih medija, da rade s njima i u potpunosti istraže Snowdenovu arhivu.

"Promijenim korak i, unatoč pametnim savjetima moje majke, na pješačkim prijelazima uvijek okrenem leđa automobilima, da me ne bi snimile kamere kojih ima skoro u svakom automobilu."

Snowden kaže da je ranije strepio da će ga prepoznati u metrou ili autobusu, ali danas svi gledaju u svoje pametne telefone i nikom nije stalo do toga da razgleda nečije lice. Kad putuje taksijem, Snowden nikad ne govori točnu adresu, već ulazi i izlazi iz automobila par ulica dalje od kuće.

No uhvati ga nervoza svaki put kad posjećuje mjesta koja su prepuna ljudi, priznaje on. A nekad i maskiranje ne uspijeva. Jednom mu je turistkinja iz Njemačke prišla u Tretjakovskoj galeriji i zamolila ga za zajedničku fotografiju. Snowden je, ni sam ne zna zašto, pristao slikati se.

"Odmah zatim smo Lindsay (supruga) i ja izašli iz muzeja. Uplašio sam se da ćemo privući neželjenu pozornost kroz samo par minuta poslije objavljivanja te fotografije. Sada znam da je bilo glupo što sam tako mislio. Provjeravao sam svaku minutu je li fotografija već na internetu, ali nije se pojavila ni tog dana, ni dan kasnije. Koliko je meni poznato, ta fotografija nije došla do društvenih mreža", piše Snowden.

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost, koji je optužen za špijunažu nakon što je objavio niz povjerljivih dokumenata o programu špijunaže, želi se vratiti u SAD, ali samo ako mu jamče pošteno suđenje. Snowden je i danas uvjeren da je objavio informacije za opće dobro, prenosi Russia Beyond.

Međutim, u jednom je intervjuu koji je dao njemačkim medijima rekao: "Ako se dogodi da padnem kroz prozor, znajte da su me sigurno gurnuli".

Desetak zemalja je već odbacilo Snowdenov zahtjev za azil.

Kopirati
Drag cursor here to close