Od 90 do 350 KM mjesečno

Vjeruje se da sedamdeset posto razvedenih roditelja u BiH ne plaća alimentaciju

''Neizvršavanje obveza alimentacije predstavlja ozbiljan vid zanemarivanja djece,
Lifestyle / Obitelj | 22. 09. 2021. u 08:18 Bljesak.info
Neplaćanje alimentacije masovna pojava u bh. društvu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neplaćanje alimentacije za izdržavanje djece, čiji su se roditelji razveli, masovna je pojava u bosanskohercegovačkom društvu. Prema neslužbenim podacima, sedamdeset posto razvedenih roditelja ne plaća alimentaciju. Zbog problema u vezi s naplatom i nepoštovanjem sudskih presuda, u Republici Srpskoj najavljeno je formiranje alimentacijskog fonda.

Od kada se prije šest godina razvela i dobila starateljstvo, Milijana Krsmanović sama izdržava troje maloljetne djece. Bivši suprug je, kako kaže, uplatio tek nekoliko alimentacija, prenosi BHRT.

“Sama naplata alimentacije ide jako teško. On jednostavno izbjegava zakonsku obvezu. Kad sam pokušala, žaleći se i podnoseći nalog za izvršenje, sve se završavalo time što donese potvrdu od Zavoda za zapošljavanje kao nezaposlena osoba i kaže dat će kad bude mogao”, priča Milijana.

Alimentacija u BiH iznosi od 90 do 350 KM mjesečno, ali najveći broj roditelja je u obvezi da plaća 200 KM. Kada iscrpe sve mogućnosti u Centru za socijalni rad, roditelj staratelj se obraća odvjetniku.

“Imamo često postupak prinudne naplate koji pokrećemo pred sudom na osnovu presude i u kojoj je određen iznos alimentacije za taj mjesec. Nama se često obraćaju roditelji u tom smislu”, ističe odvjetnik Anja Draganić.

Prema podacima ombudsmana za djecu RS, polovica narušenih prava djeteta vezana su za razlaz roditelja. Njihov stav je da su glavni problem velikog postotka neplaćanja alimentacije zakonske manjkavosti.

“Slobodno mogu kazati da neizvršavanje obveza alimentacije predstavlja ozbiljan vid zanemarivanja djece, koje zaslužuje određene reperesije koje mogu da budu zatvorska kazna, oduzimanje vozačke dozvole, nemogućnost putovanja, imamo razne mehanizme. Vi ako ne platite kaznu u prometu, ne možete dobiti dokument, a ako ne platite alimentaciju nemate sankciju”, ističe Jovanka Vuković, zamjenik ombudsmana za djecu RS.

Pored izmjena obiteljskog zakona na kojem inzistira Ombudsman, jedno od rješenja o kojem se sve češće govori u Republici Srpskoj je formiranje alimentacijskog fonda.

“Da alimentacijski fond vrši isplatu tih sredstava ka djetetu a da kasnije država vrši prinudno izvršenje i naplatu sredstava od neodgovornog roditelja”, kaže Vuković.

Iz Ministarstva obitelji, omladine i sporta entiteta za BHRT je potvrđeno da su zaprimili više inicijativa i dopisa za formiranje alimentacijskog fonda. Međutim, ideja je tek u povoju.

“Pokrenute su konsultacije s ciljem stvaranja formalno-pravnih pretpostavki za funkcioniranje Alimentacijskog fonda i održan je prvi konsultativni sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona o alimentacijskom fondu”, navode iz resornog ministarstva.

Iako i u slučaju formiranja alimentacijskog fonda ostaje problem naplate alimentacije od drugog roditelja, na ovaj način djeca i staratelj će biti zaštićeni i imati sigurna primanja. Prema ranijim procjenama, da bi fond zaživio potrebna su inicijalna sredstva od milijun maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close