Tako to rade susjedi

Nećete plaćati alimentaciju? Izvolite u zatvor

''Broj izrečenih zatvorskih kazni ukazuje na to da mnogi istrajavaju u neodgovornom odnosu prema sopstvenoj djeci''
Vijesti / Flash | 21. 09. 2020. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudovi u Crnoj Gori su tijekom prošle i do 31. kolovoza ove godine izrekli 203 sankcije roditeljima koji nisu plaćali alimentacije, pri čemu su 43 osobe zbog neplaćanja izdržavanja za svoje dijete poslane u zatvor, a šest u kućni zatvor, što ukupno predstavlja 49 roditelja koji su na neki način osuđeni na izdržavanje kazne, prenosi N1.

Kako je Danu priopćeno iz Sudskog vijeća, tijekom prošle godine za nedavanje izdržavanja pravomoćno je 49 sankcija, i to kućni zatvor- dvije, jedna novčana kazna, rad u javnom interesu tri, 34 uvjetne kazne i devet zatvorskih.

Sličnu statistiku ima i institucija zaštitnika ljudskih prava, ali iz Sudskog vijeća navode da je ona u međuvremenu ažurirana.

"Što se tiče podataka za 2019. godinu, od momenta kada su traženi podaci za izvještaj ombudsmana, u međuvremenu određeni broj presuda postao je pravomoćan, pa su na dan 31. kolovoza 2020. pravomoćne 154 sankcije: kućni zatvor četiri, novčana kazna- pet, rad u javnom interesu – 23, jedna sudska opomena, 87 uvjetnih kazni i 34 zatvorske", navode u Sudskom vijeću.

Ravnateljica Centra za ženska prava Maja Raičević je navela da sudovi često pribjegavaju uvjetnim kaznama kada se radi o osobama koje nisu ranije kažnjavane, a vjerojatno računajući da je takva kazna dovoljna da roditelje, koji ne daju izdržavanje, natjera da se ponašaju savjesno.

"Međutim, broj izrečenih zatvorskih kazni ukazuje na to da mnogi istrajavaju u neodgovornom odnosu prema sopstvenoj djeci zbog čega se i mi u Centru za ženska prava sa ostalim ženskim nevladinim organizacijama zalažemo za uspostavljanje alimentacionog fonda ili sličnog sustava, kojim bi država isplaćivala iznos alimentacije i naplaćivala potraživanja od roditelja koji ne plaćaju", rekla je Raičević.

Kopirati
Drag cursor here to close