Želimo biti podrška roditeljima

Udruga za nedonoščad Mostar dobila prostorije

Riječ je o projektu koji je zamišljen kao edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih liječnika koji su dokazali veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta.
Lifestyle / Obitelj | 17. 11. 2021. u 18:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za nedonoščad Mostar prva je takva udruga u Bosni i Hercegovini, a nakon dvije godine rada od Grada Mostara dobila je na upotrebu službene prostorije koje se nalaze u zgradi Studentskog doma ''Dompes''.

Predsjednica Udruge Ivana Ivanković kazala je kako mnogo ljudi ne zna što znači imati prijevremeno rođeno dijete, dodavši da je cilj njihovog rada podići svijest javnosti i pomoći roditeljima kroz projekte i radionice.

Potrebna šira potpora

''Želimo da radionice zažive, ali za to nam je potrebno puno financijskih sredstava što više ne ovisi o nama, nego o cijeloj društvenoj zajednici. Nadamo se da ćemo imati širu potporu kako bismo mogli dalje raditi i razvijati priču, ali i kako bi terapeuti na našim prostorima pružali potrebne usluge, odnosno terapije takvoj djeci'' - kazala je u izjavi za Fenu Ivanković.

Pored novootvorenih prostorija na večerašnjoj svečanosti predstavljena je i pletena hobotnica, kao i slikovnica pod nazivom ''Zagrljaj pletene hobotnice''.

Riječ je o projektu koji je zamišljen kao edukacijsko sredstvo koje će javnosti približiti značaj otkrića danskih liječnika koji su dokazali veliku dobrobit pletene hobotnice u prvim danima života prerano rođenog djeteta, kao i novinu u svijetu dječje književnosti. Smatra se da, kad beba ručicom uhvati krak hobotnice, to na nju djeluje umirujuće.

''Roditelji su oduševljeni ovim projektom, posebice kroz našu slikovnicu koja priča o prijevremeno rođenom djetetu i njegovoj borbi kroz život. Slikovnica s ilustracijama jako je zanimljiva, dok, zahvaljujući pletenoj hobotnici, postoji puno manja mogućnost nekontroliranog hvatanja cjevčica u inkubatoru koje su životno važne za nedonošče'' – dodala je Ivanković.

Na svečanom otvaranju prostorija nazočan je bio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je kazao da članice Udruge imaju životni cilj pomoći ljudima koji imaju prijevremeno rođenu djecu, što je plemenita priča te je dodao da će im Grad Mostar pomoći u njihovom radu.

Roditelji nisu sami

''Predstavnice Udruge imaju fantastične ideje, a jedna od njih je terapijsko jahanje na Gorancima gdje živi obitelj koja pokušava razviti nešto slično. Pomoći ćemo im kod pisanja projekata, pružit ćemo im i financijsku pomoć, koliko budemo u mogućnosti, kako bi ova priča zaživjela jer je hvale vrijedna i humanitarna'' – poručio je gradonačelnik Kordić.

Jedna od osnivačica Udruge Mirela Sušac kazala je kako je i sama majka prijevremeno rođenog djeteta što je bio ključni razlog da, zajedno s kolegicama, pokrene ovu priču koja je, kako navodi, prijeko potrebna našem društvu.

''Roditeljima je na početku najvažnije imati podršku i znati da nisu sami te da nisu jedini koji imaju taj problem. Zdravstveno osoblje ima pune ruke posla na početku, a kasnije je važno da dijete nastavi s vježbama. Mi želimo biti financijska potpora roditeljima kada to budemo u mogućnosti, ali i potpora u svakom drugom smislu'' – kazala je Sušac.

Inače, na Klinici na neonatologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar godišnje se u prosjeku prijevremeno rodi 100 djece.

Kopirati
Drag cursor here to close