U međuvremenu

Stručnjaci tvrde da bebe već s četiri mjeseca imaju ukus u umjetnosti - Vjerujete li im?

Psiholozi sa sveučilišta Surrey pokazivali su odraslima i bebama slike slavnog nizozemskog slikara Vincenta Van Gogha.
Lifestyle / Obitelj | 02. 08. 2023. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukus u umjetnosti razvija se već od jako rane dobi, zaključak je istraživanja koje je otkrilo da bebe stare samo četiri mjeseca pokazuju umjetničke sklonosti, prenosi Hina.

Vole Gogha

Psiholozi sa sveučilišta Surrey pokazivali su odraslima i bebama slike slavnog nizozemskog slikara Vincenta Van Gogha. Pokazalo se da su obje skupine preferirale iste slike, a najpopularnije je bilo njegovo djelo Stabljike zelenog kukuruza iz 1888. godine.

Tim iz Sussex Baby Laba britanskog sveučilišta otkrio je i da novorođenčad voli slike koje imaju više rubova, poput onih s lišćem ili granama, te sa zavojitim linijama. U zaključcima objavljenima u časopisu Journal of Vision znanstvenici su rekli da se umjetničke preferencije ukorijene u ranoj dobi.

Glavni autor Philip McAdams rekao je da je „fascinantno da bebe reagiraju na temeljne elemente slika poput rubova i boja te da bi ta svojstva mogla dati velik dio odgovora zašto se bebama, pa i odraslima, sviđaju određena umjetnička dijela”.

“Čini se da je naše istraživanje također identificiralo značajke estetike odraslih koje se mogu pratiti od senzornih sklonosti u djetinjstvu.”

“Naša otkrića pokazuju da su dječji vizualni sustavi i preferencije sofisticiraniji nego što se obično misli.”

Kako je tekao eksperiment?

Studija je provedena na 25 beba, starih između četiri i osam mjeseci te 25 odraslih. Bebe su sjedile roditeljima u krilu dok im je na tabletu prikazano 40 slika, uključujući one Van Goghove. Odraslima su pokazana ista djela te su pitani koja su im od dva prikazana ugodnija.

Snimke pokazuju da su djeca duže gledala u Van Goghove krajolike, koje su preferirali i odrasli.

Istraživači su pronašli i razlike između ukusa najmlađih i odraslih. Bebe preferiraju slike s više rubova i zavojitih linija, što nije najdraže odraslima.

Profesorica Anna Franklin, čelnica Sussex Colour Groupa i osnivačica Sussex Baby Laba, jedna od vodećih autorica rada, rekla je kako su „ostali zadivljeni koliko male bebe reagiraju na umjetnost”.

„Iako je njihov vid veoma mutan, naša istraživanja pokazuju da od četvrtog mjeseca bebe mogu vidjeti dovoljno dobro kako bi promatrale neke slike duže od drugih te da mogu zadržati pažnju na mnogim umjetničkim detaljima”.

Kopirati
Drag cursor here to close