Druženje s porodiljama i trudnicama

Porodilje i u Mostaru traže promjene, korupcije u porodilištima sigurno ima

Problem korupcije i loših uvjeta u porodilištima je jako kompleksan, stoga mu nije dovoljno pristupiti iz samo jednog ugla
Lifestyle / Obitelj | 28. 08. 2023. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje „BABY STEPS“ koje provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH u okviru svojih aktivnosti danas je organiziralo druženje s porodiljama i trudnicama u Mostaru.

Bila je ovo prilika za razmjenu iskustva porodilja koje su rađale na području grada Mostara. Porodilje su dijelile svoja iskustva, kao i prijedloge kako bi porodi bili lakši i kako bi se porodilje osjećale bolje.

Sve su suglasne da je pratnja važan korak, da bi uz pratnju sve bilo lakše i da bi osjećaj sigurnosti sigurno bio daleko manji.

Problem korupcije i loših uvjeta u porodilištima je jako kompleksan, stoga mu nije dovoljno pristupiti iz samo jednog ugla. Efikasan rad na eliminaciji ovog problema podrazumijeva sistematski pristup, gdje se istovremeno educiraju pacijenti, radi s medicinskim osobljem, uspostavljaju relevantni akti i mehanizmi prevencije, prijave i sankcioniranja koruptivnih radnji, te se uspostavljaju i kontroliraju standardi zdravstvene skrbi od strane viših instanci.

Nakon Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i Banja Luke vrijeme je da dijelom mehanizama u borbi protiv korupcije i dio sistema za prijavu korupcije postanu i druga porodilišta u našoj zemlji, a Mostar sa svoja dva porodilišta sigurno je mjesto koje otvara prostor za rad na ovakvim projektima.

Video: Obitelj Grabo - Dar za život
Kopirati
Drag cursor here to close