Bebice

SKB Mostar očekuje oko 1.700 poroda ove godine

Komentirajući broj novorođenih na SKB Mostar, dr. Tomić kazala je kako se proteklih godina bilježi trend porasta broja porođaja, a brojka se kreće od 1.700 do 1.800 porođaja godišnje.
Lifestyle / Obitelj | 07. 06. 2020. u 12:51 Fena
Ove godine očekuje se oko 1.700 poroda na SKB Mostar

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je epidemija covida-19 na području Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije okončana, normalizira se stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, pa tako i na Klinici za ginekologiju i porodništvo koja je početkom epidemije bila u fokusu javnosti.

Covid porodilje

Naime, među prvim slučajevima zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini bila je porodilja na Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar.

''24 sata smo na našem odjelu imali porodilju za koju nismo u tom trenutku znali da je covid-pozitivna. Nakon što smo to utvrdili, 15 naših liječnika i 12 sestara otišlo je u samoizolaciju, a zanimljivo je da nitko od njih na kraju nije bio zaražen'', kazala je u razgovoru za Fenu predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. med. Vajdana Tomić.

Ta činjenica, dodala je dr. Tomić, rezultat je strogog pridržavanja epidemioloških mjera koje su se počele primjenjivati nekoliko dana prije prvog registriranog slučaja koronavirusa u Hercegovini.

Uslijedilo je čišćenje i dezinfekcija odjela zbog čega su na SKB Mostar na nekoliko dana obustavljeni porodi i u tom su se razdoblju obavljali u drugom mostarskom porodilištu, u Regionalnom medicinskom centru dr. Safet Mujić.

U vrijeme epidemije na SKB-u je oformljena i "covid-rađaonica" gdje su uspješno obavljena tri porođaja.

''Radilo se o trudnicama iz samoizolacije. Prema njima se moralo postupati kao da su covid-pozitivne. One su na kraju, pokazalo se, bile negativne, ali u vrijeme poroda to mi nismo znali. Stoga su liječnici morali obaviti porod u punoj zaštitnoj opremi, a kod porođaja je specifično to što vi ne znate hoće li žena roditi za pola sata ili za pet sati'', prisjetila se dr. Tomić.

Očevima zabranjeno

Nakon dva mjeseca stvari se vraćaju na staro uz neke iznimke – posjeti su reducirani, a muževima je do daljnjeg onemogućeno prisustvo na porođaju.

''Bilo je očeva koji su i u vrijeme najstrožih mjera željeli prisustvovati rođenju svog djeteta. Mi polako stvari vraćamo na staro, ali s tom mjerom nećemo popuštati do daljnjeg'', kazala je predstojnica Klinike.

Komentirajući broj novorođenih na SKB Mostar, dr. Tomić kazala je kako se proteklih godina bilježi trend porasta broja porođaja, a brojka se kreće od 1.700 do 1.800 porođaja godišnje.

''Zadnjih 15-ak godina bilježimo trend porasta porođaja, rekla bih, blagi trend porasta, uz određene oscilacije. Rekordna je godina bila 2014. kada smo imali 1.850 porođaja. U prošloj godini bilo je 1.720 porođaja, a ove godine smo otprilike na istim brojkama i očekujem da ćemo do kraja godine imati oko 1.700 porođaja, otprilike kao i 2019. godine'', kazala je.

Kada su u pitanju uvjeti rada na Klinici za ginekologiju i porodništvo, dr. Tomić ističe kako u glavnom bolničkom objektu na Bijelom brijegu liječnici, medicinske sestre i pacijentice imaju optimalne uvjete, ali ono što je ključno za uspješan rad svake zdravstvene ustanove je medicinski kadar.

''S obzirom na okolnosti u kojima živimo relativno smo zadovoljni prostorom i opremom. Što se tiče kadra, moram reći da sam i time zadovoljna. Imamo ukupno 20 liječnika, pet specijalizanata ginekologije i 15 specijalista. Kod nas ovdje još uvijek je zavidan interes za specijalizaciju ginekologije i raduje me što se dobri studenti odlučuju za tu specijalizaciju za razliku od nekih drugih sredina gdje je zanimanje za ginekologiju sve manje zbog stresnosti tog poziva'', zaključila je predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo dr. med. Vajdana Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close