Nema diskriminacije

Djeca u FBiH imat će ista prava? Što to donosi novi zakon

Predloženim zakonom kao osnovna se uređuju pravo na dječiji dohotak i novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu
Lifestyle / Obitelj | 27. 02. 2020. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ključni su ciljevi Nacrta zakona o podršci obiteljima s djecom, koji je, nakon što je krajem 2019. godine dobio podršku u Zastupničku domu, na sjednici održanoj u četvrtak većinom glasova usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH, jesu uspostava socijalno pravednijeg i financijski održivog sustava zaštite obitelji s djecom, ukidanje diskriminacija po osnovu mjesta življenja i izjednačavanje prava djece u Federaciji BiH, ublažavanje posljedica siromaštva obitelji, te kroz materijalna davanja pomoći obiteljima u podizanju, odgoju i zbinjavanju djece na području Federacije BiH.

Uzimajući u obzir da je postojeći sustav zaštite obitelji u FBiH neujednačen, te da se razlikuje od županije do županije, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je kroz ovaj zakon sustavno ukinuo diskriminaciju i doveo do ravnopravnog statusa prava djece u Federaciji.

Predloženim zakonom kao osnovna se uređuju pravo na dječiji dohotak i novčanu pomoć porodilji koja nije u radnom odnosu, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH.

Isplata Naknade plaće porodilja u radnom odnosu, za vrijeme odsustva s posla, zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta, bit će nastavljena u skladu s propisima iz oblasti socijalne i dječije zaštite do početka primjene ovog zakona, nakon čega će biti regulirana propisima iz oblasti zdravstvenog osiguranja.

Ostala prava iz važećeg federalnog zakona neće biti dokinuta, nego će u cijelosti biti data u nadležnost županija i jedinicama lokalne samouprave.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osnovica za utvrđivanje visine prava iz ovog zakona je prosječna neto plaća u Federaciji BiH ostvarena u prošloj godini.

Takođe, definirano je da je prvostupanjski organ za rješavanje u postupcima utvrđivanja prava nadležna općinska služba, a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike drugostupanjski organ za ostvarivanje prava na dječiji dodatak. Za ostvarivanje prava na novčanu pomoć porodilji, koja nije u radnom odnosu, drugostupanjski organ je županijsko ministarstvo nadležno za oblast socijalne i dječije zaštite.

Uzimajući u obzir trenutno stanje ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite obitelji s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava koja su posljedica nejednakih financijskih mogućnosti županija, novim rješenjima predviđeno je da dječiji dodatak bude financiran iz proračuna Federacije BiH.

Ovim zakonskim rješenjem županijski proračuni će biti fiskalno rasterećeni, što će omogućiti osiguranje sredstava za financiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite.

U dijelu Zakona obrađena je i Dječija nedjelja, koja će, kao i do sada, biti obilježavana prvog tjedna u listopadu s ciljem poticanja i organizovanja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih promoviranju Konvencije o pravima djeteta i poduzimanja drugih mjera i akcija za unapređenje razvoja brige o djeci i izravne podrške djeci radi njihovog učinkovitog odgoja, obrazovanja i inkluzije, kao i podrške djeci koja izlaze iz sustava javne brige, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Vlada FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close