Neplaćeni kućni rad

Mlade žene, pandemija i kućni rad Izvan domene

Predstavljanje rezultata regionalnog istraživanja o mladim ženama i neplaćenom kućnom radu: "Vratiti svoje vrijeme"
Lifestyle / Obitelj | 28. 02. 2022. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz stripa autorice spisateljice Lejle Kalamujić i ilustratorice Danice Jevđović

Na koji način je pandemija utjecala na to da inače neplaćeni kućni rad bude dodatno opterećenje za djevojke i žene? Kako su se borile sa novim obavezama i jesu li dobile podršku od svojih najbližih?

Bi li ova pandemija mogla da bude točka preokreta za dosad ustaljene uloge i pravila po kojima kućni rad najčešće obavljaju žene? Šta bi bila konkretna rješenja za koja bi trebalo da se izborimo?

Odgovori na ova pitanja nalaze se u regionalnom istraživačkom projektu ''Vratiti svoje vrijeme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju''.

Online prezentacija rezultata istraživanja i stripova održat će se u četvrtak, 3.3.2022, s početkom u 18:00 putem Zoom platforme.

Događaju se možete pridružiti putem ovog linka.

Tijekom 2021. i 2022., Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA i Centar za ženske studije Beograd implementirali su istraživački projekt ''Vratiti svoje vrijeme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju''.

Istraživački timovi objavili su rezultate istraživanja u publikaciji, kao i kroz stripove čije su autorice spisateljica Lejla Kalamujić i ilustratorica Danica Jevđović.

Istraživanje i stripove pročitajte ovdje.

Prema istraživanju, u kojem je sudjelovalo više od 50 mladih žena u dobi od 19 do 34 godine, žene Milenijal i Z generacije u BiH u iznimno velikom broju sudjeluju u aktivnostima neplaćenog kućnog rada dok su istovremeno izložene prekarnim uvjetima u svakodnevnici koja uključuje pitanja sigurnog života, zaposlenja, i psihičkog zdravlja.

Ovo istraživanje je poziv na adresiranje nedostatka institucionalne podrške za mlade žene.

Istraživačice su također uputile poziv spisateljici Lejli Kalamujić da u suradnji s ilustratoricom Danicom Jevđović pomogne kreativno osmisliti prvi od šest stripova koji na jednostavan način prikazuju različite situacije u kojima su se mlade žene u Bosni i Hercegovini i Srbiji našle tijekom pandemije te tako doprinesu znanju o količini neplaćenog kućanskog posla, brige i njege koji one obavljaju.

Predmet istraživanja ''Vratiti svoje vr(ij)eme” jesu položaj i iskustva mladih žena u kontekstu COVID-19 pandemije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, sa željom da se sazna na koje je sve načine pandemija COVID-19 uticala na preraspodjelu, kvalitetu i kvantitetu neplaćenog kućnog rada koji obavljaju žene, starosti od 19 do 34 godine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Uz spomenute strip epizode, krajnji rezultati istraživanja, kao i komparativna analiza, javno su dostupni u sklopu kampanje koja za cilj ima podizanje društvene svijesti o ovom problemu.

Projekat ''Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama zasnovana na istraživanju'' realiziran je uz pomoć Balkanski fond za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (Balkan Trust for Democracy of the German Marshall Fund of the U.S. – BTD) i podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID).

Kopirati
Drag cursor here to close