Ne odustaju

Majke ispred zgrade Vlade simbolično okačile dječju odjeću  

Na štriku od 30 metara okačile su komade odjeće svoje djece, simbolično pokazujući koliki su mjesečni troškovi jedne obitelji koja ima dijete.
Lifestyle / Obitelj | 28. 01. 2018. u 12:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezaposlene majke u RS-u, koje ne primaju materinski dodatak, danas su u Banja Luci peti put izašle na ulicu kako bi iskazale nezadovoljstvo novim Zakonom o dječjoj zaštiti.

Ponovile su zahtjev da im se omogući da i one mjesečno primaju 405 KM naknade iz proračuna, bez obzira  na to da li su njihova djeca rođena prije ili poslije 1. prosinca 2017.godine.

Nakon okupljanja u blizini zgrade Vlade RS-a u Banja Luci izvele su i simbolični performans. Na štriku od 30 metara okačile su komade odjeće svoje djece, simbolično pokazujući koliki su mjesečni troškovi jedne obitelji koja ima dijete.

Okupljene majke su još jednom pozvale premijerku na sastanak i najavile da će Ustavnom sudu RS-a predati zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o dječjoj zaštiti.

U prethodnom razdoblju poslale su sedam zahtjeva za sastanak sa premijerkom RS-a Željkom Cvijanović i ni jedan nije urodio plodom.

Tvrde da ne žele da odustanu od borbe za svoja prava te da su odmah nakon usvajanja Zakona o dječjoj zaštiti u Narodnoj skupštini RS-a zatražile sastanak s premijerkom Cvijanović.

Zakonom o dječjoj zaštiti RS-a, koji je usvojen krajem prošle godine, predviđeno je da materinski dodatak od 405 KM primaju samo majke čija su djeca rođena 1. prosinca 2017. godine i poslije i to do navršene godine dana starosti, odnosno 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci ili treće dijete.

Kopirati
Drag cursor here to close