Izviješće

Ljubuški socijalni radnici susreću se i s prijetnjama smrću

Stalnu socijalnu pomoć u Ljubuškom je koristilo 156 obitelji, 57 osoba su sukorisnici, za koje je isplaćena socijalna pomoć u iznosu od 182.070 KM.
Lifestyle / Obitelj | 13. 05. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za socijalni rad se svakodnevno susreće sa sve većim brojem radno sposobnog stanovništva koje se obraća sa zahtjevima za jednokratne novčane pomoći za plaćanje lijekova, odlaska na bolničko liječenje, nabavku hrane, odjeće…, piše portal Dnevnog lista.

Kao jednu od teškoća s kojom se susreću navode nepostojanje adekvatnih ustanova za smještaj štićenika, a problem je i taj što se djelatnici Centra, nažalost, susreću i s raznim neugodnostima i napadima nezadovoljnih građana.

''Policijskoj upravi Ljubuški prijavljena je i prijetnja smrću u kojoj se spominju i djeca djelatnika'', piše Dnevni.ba.

Spomenuti Centar je, kao institucija s javnim ovlastima, nadležan za pružanje usluga i ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi za građane Ljubuškog.

Prema izvješću o radu u 2019. godini, koje će se u petak naći i pred vijećnicima Gradskog vijeća Ljubuški, u oblasti starateljstva, na području nadležnosti Centra oduzete su poslovne sposobnosti za 70 osoba. Sud je donio odluke da se pod starateljstvo stave 2 osobe, kojima su oduzete i poslovne sposobnosti. Jednoj osobi je djelomično, a jednoj potpuno vraćena poslovna sposobnost.

Zbog bolesti je pod posebno skrbništvo stavljeno 7 odraslih osoba te je, između ostalog, doneseno 19 rješenja o postavljanju privremenih  skrbnika osobama nepoznatog boravišta radi zaštite njihovih prava i interesa.

U izvješću se navodi kako je podneseno i 15 zahtjeva za posredovanjem, koje se provodi prije pokretanja postupka za razvod braka, dok je registrirano 7 slučajeva u kojima se posredovalo po pitanjima saniranja konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa.

Kada je riječ o posvojenju, Centar za socijalni rad Ljubuški je primio 12 novih zahtjeva za potpunim posvojenjem te su podnesena 3 zahtjeva za udomiteljstvo.

Stalnu socijalnu pomoć, stoji u izvješću, koristilo je 156 obitelji, 57 osoba su sukorisnici, za koje je isplaćena socijalna pomoć u iznosu od 182.070 KM.

Za jednokratne je, pak, novčane pomoći Gradskoj upravi Ljubuški upućen 161 zahtjev, Ministarstvu financija ZHŽ-a 14 zahtjeva, a Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a 67 zahtjeva.

U 2019. godini je na ime civilnih invalidnina isplaćeno 2.292.660 KM, izdano je 66 uvjerenja građanima da ne koriste pravo na dodatak za tuđu pomoć i njegu, kao i 5 rješenja o korištenju prava na zdravstvenu zaštitu neratnih invalida.

Između ostalog, u izvješću se navodi i to kako je u protekloj godini doneseno ukupno 140 rješenja o priznavanju prava na rodiljne naknade, 156 rješenja o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć, 28 uvjerenja strankama da ne koriste pravo na dječji dodatak i 4 uvjerenja da nisu korisnici rodiljne naknade.

Kopirati
Drag cursor here to close