Kakav nas svijet čeka?

Izolacija i socijalna distanca će se pretočiti u državni princip

Beogradski profesor kaže za Bljesak.info kako su nas već Edward Snowden, Julian Assange i Bradley Manning dovoljno uvjerili da živimo svijetu potpune kontrole.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2020. u 10:35 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tvrdnje da svijet neće biti isti je opće, pomalo praznjikavo mjesto u intervjuima i tekstovima svjetskih umova, poput Billa Gatesa, Slavoja Žižeka, Henryja Kissingera, Yuvala Noaha Hararija i sličnih javnih intelektualaca. Sumnjam u velike promjene'', kaže za Bljesak.info politički analitičari sveučilišni profesor Dejan Vuk Stanković.

Kaže kako će biti više obazrivosti i distance među ljudima, možda malo više novca za epidemiologe i virusologe u državnim proračunima, izazov za farmaceutsku industriju da pronađe cjepivo postane još bogatija, ali temeljnih političkih i socijalnih promjena neće biti.

Habitus običnog čovjeka

''Kina će dobiti po koji politički poen, prije svega u zemljama trećeg svijeta koje ionako pretvara u svoje polukolonije. Zapad će opravdano biti u gorem stanju nego što je jeste, prije svega EU. Amerika će se ozbiljno ugruvati ekonomski i politički, Rusija neće profitirati, ali neće doživjeti katastrofu biblijskih razmjera'', rekao je Stanković.

Foto: Medija centar Beograd / Dejan Vuk Stanković

Smatra da, usprkos opomeni, ne vjeruje u reafirmaciju duha solidarnosti i suradnje jer je, kako kaže, svijet, posebno njegov zapadni dio, kontaminiran kapitalističkim i nacionalističkim egoizmom.

''Sumnjam da će se nešto epohalno i radikalno promijeniti. Štoviše, zdravstvena praksa izolacije i socijalne distance će se pretočiti u državni princip. Suradnja će biti reducirana na puku ekonomsku razmjenu koristi, distance među narodima će biti izraženije, a habitus običnog čovjeka koji je uronjen u trku za većim novcem i hedonističkim-konformizmom se neće naročito mijenjati'', rekao je.

Stanković smatra da su za dublje promjene potrebne veće katastrofe, i drugačiji obrazovni, kulturni i širi društveno vrijednosni modeli kojih nema na vidiku jer je permanentna kriza duha obilježje svijeta bar 120 godina.

Kontrole ionako ima viška

''Ne vjerujem u neki novi vrli naročito bolji svijet jer nema kritičkog i utopijskog mišljenja. Postoje kao artefakti kulture samo distopije i katastrofe. Naša suvremena politička i umjetnička imaginacija iskazana romanima i filmovima se događa. Našem vremenu nedostaje pomalo neki Thomas Moore ili Karl Marx, ili možda čak u izvjesnom smislu i ljevičar tipa Ernsta Blocha koji je na marksističkim osnovama razvijao filozofiju nade i duh utopije. To možda zvuči naivno. I jeste naivno, ali bez dubokih, pomalo hipnotizirajućih iluzija i zanesenjaštva kretat ćemo se u granicama već poznatog, čekajući autokorekciju političko-ekonomskog i društvenog sustava koji održava prisila i inercija uz uočljiv deficit duhovnog prostora za idejnu invenciju, posebno na razini politike i društva'', kaže Stanković.

Ovaj beogradski profesor kaže za Bljesak.info kako su nas već Edward Snowden, Julian Assange i Bradley Manning dovoljno uvjerili da živimo svijetu potpune kontrole.

Foto: Antara / Harviyan Perdana Putr / Soba za izolaciju i liječenje pacijenata s teškom upalu pluća na Javi

''Knjige Georga Orwella i Davida Eggersa su dodatno tu sumnju literarno potkrijepile, da ne govorim o brojnim teoretičarima medija i politike koji govore o snažnoj dominaciji praksi kontrole različitih oblika naših života. Dakle, sada neće biti više kontrole nego što je bilo, jer je ionako ima viška. Mjere poput zabrane kretanja, koje su na snazi, tu su preventivno i kratko. One nisu naročito ekonomski isplative i zato teško u kapitalističkom sustavu imaju perspektivu da traju'', rekao je Stanković.

Opstat će samo onaj tko je jači

Smatra da će mjere biti ukinute čim se stvore uvjeti jer financijske oligarhije i njihovi servis zvani države neće plaćati vaš manjak fizičke slobode duže nego što istinski moraju.

''Odluke o izolacijama i samoizolacijama su moralno i psihološki nesnosne i politički opasne. One su ipak prokleto nužne. One su biološko-moralni imperativ prilagođavanja novim i nepredvidivim okolnostima. Kada je život u pitanju, važi ona Darwinova mudrost o prirodnoj selekciji točnije  adaptibilnosti za nove situacije. Opstat će samo onaj tko je jači, to jest onaj tko je spreman adaptirati se i korigirati ponašanje u skladu s okolnostima. Znam da zvuči kao apologija službene državne pameti širom planete, ali je činjenica da su veće šanse onom tko prihvati izolaciju'', kaže Stanković i ističe kako treniranja strogoće toga ima uvijek, posebno u regiji gdje vlada princip viška autoritarnosti i manjka sloboda i tolerancije.

Smatra kako su krizni stožeri ''prokleta nužda'' te da se nikome u njima ne sjedi.

''Društva su malo ulagala u znanost i javno zdravlje. Bolje su čak prošli oni koji su zadržali konture socijalističkog sustava zdravstva. Očekujem poslije krize da se javno zdravstvo barem kod nas u regiji, vrati na humanija socijalistička podešavanja'', rekao je Stanković.

Kaže kako nam ''treba država, manje represivna, više transparenta, socijalno senzibilizirana, pravednija...''

Proširenje granica državne moći

''Ali da će biti plauzaliblinog zdravstvenog i etičkog opravdanja za kontrolu i dalju dominaciju represivnog aparata države, to je izvjesno. Kao što je Americi, terorizam bio opravdanje za Patriotic Act i sužavanje osobnih sloboda svakog pojedinca, kao što su imigranti opravdanje mađarskom predsjedniku vlade Orbanu osnova da izgradi žicu i postavi vojsku duž granica Mađarske, tako će SARS COVID 19 biti ključno pogonsko gorivo za proširenje granica državne moći. Virus će biti zgodno sredstvo na retoričkom, točnije širem medijskom planu, jer su prakse kontrole duboko utisnute i djelotvorne na mikro i makrosocijalnoj razini već jako dugo'', rekao je Stanović.

Foto: Pixabay / Prakse kontrole duboko su utisnute i djelotvorne već jako dugo

Smatra kako je virus je neka vrste kazne ljudskoj prirodi, neka vrste ozbiljne sankcije prirode za sve što smo joj stoljećima činili.

''Najsavršenije biće u prirodi proganja i ubija najjednostavnije - živi organizam. To je grozni paradoks ovoga što nam se događa. Ova kriza pokazala je granice naše nemoći da prirodom potpuno ovladamo i podredimo je svojim potrebama i ciljevima. Usprkos svemu što posjeduju zahvaljujući znanstveno-tehnološkom progresu, ljudi ne mogu sve i postaju toga bolno svjesni'', kaže Stanković.

Na pitanje što će se dogoditi sa znanošću, kaže kako očekuje ekspanzivni razvoj oblasti istraživanja koja se bave virusima i nove inovativne programe u farmakološkoj industriji.

''Za to je potrebno vremena, ali će se dogoditi jer je strah i panika na globalnoj razini veliki i realan. Ipak, to je dio problema.Ostatak problema induciranog pandemijom Corona virusa je na duhovnoj ravni i sumnjam da će se u skorije vrijeme 'roditi' humanistička znanost koja će nam redefinirati tablice vrijednosti i pomoći da otkrijemo novi smisao života'', kaže Stanković.

Bod Kinezima

Iako će Kinezi će vjerovano dobiti koji bod više u globalnim odnosima, Stanković ne vjeruje da će im bilo tko na Zapadu, prepustiti liderstvo, barem ne na ideološkom i medijskom planu.

Foto: AP / Donald Trump i Xi Jinping AP

''To se može vidjeti i po pratećoj propagandnoj infodemiji u kojoj se, po konspirološkom ključu, Kina optužuje da je generirala virus zbog potreba razvoja 5G mreže ili pak propagandnim, ne nužno i netočnim pričama, o krivotvorenju podataka o stupnju mortaliteta i broju zaraženih u Kini. Kinezi će dobiti pozitivni imidž kod građanstva npr. u Italiji i Španjolskoj jer su im europske institucije ostale nedostupne, a solidarnost europskih saveznika svedena na 100 teško bolesnih talijanskih građana u bolnici u Kolnu'', rekao je ovaj analitičar naglasivši kako je, s druge strane, Zapad posvađan i egoističan.

Ne treba, naglašava, zaboraviti da je jeku pandemije došlo optužbi Nijemaca da se Trump ponaša kao razbojnik jer otima maske i respiratore po svjetskom tržištu.

''Njemačka je kao vodeća sila Europe, primjera radi, zabranila izvoz medicinske opreme u Srbiju, za čije je medicinske radnike svih razina stručnosti stalno zainteresirana. Dakle, neće biti nekih velikih pobjednika u ratu s COVID-19, ali će distanca i nepovjerenje rasti među zapadnim zemljama. Uostalom, Trump nikada nije naročito cijenio EU, i obratno. Politička i ekonomska Europa se već ozbiljno okliznula po pitanju krize eura i migrantskoj krizi. Zapad se nije snašao ali to nije neko iznenađenje imajući u vidu odnos prema javnom zdravlju, nezdravi kapitalizam i površni histerično-hedonistički način života koji u korelaciji s mediokritetskom i bahatom političkom elitom i financijskom oligarhijom predstavlja sigurni preduvjet za mini apokalipse koje tek vjerojatno slijede'', rekao je Stanković za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close