UNICEF i EU

Obitelj nije privilegija, obitelj je pravo svakog djeteta

UNICEF u BiH provodi projekt kojeg financira Europska unija ''Podrška transformaciji institucija za zbrinjavanje djece i prevenciji razdvajanja porodica'' kako bi se ostvarilo pravo svakog djeteta da odrasta u obiteljskom okruženju.
Lifestyle / Obitelj | 03. 10. 2017. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je održana Konferencija ''Svako dijete treba porodicu'' u organizaciji Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH uz podršku UNICEF-a BiH i Europske unije, okupljajući predstavnice i predstavnike nadležnih ministarstava i organizacija civilnog društva, akademske zajednice i profesionalaca iz oblasti dječje zaštite.

Konferencijom je započeta i javna kampanja ''Svako dijete treba porodicu''.

''Konferencija ima za cilj da sa svim relevantnim sudionicima, osobito strukom, otvori dijalog na temu prevencije razdvajanja djece od porodice i transformacija institucija u porodični oblik brige. Prevencija razdvajanja i transformacija institucija trebaju dugoročno biti u fokusu na svim nivoima u BiH i u svim sferama društva'', kazala je na konferenciji Maja Gasal-Vražalica iz Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH.

Dodaje kako je BiH potpisnica brojnih međunarodnih konvencija, među njima i UN Konvencije o pravima djeteta, te se ovom konvencijom posebno želi naglasiti da država BiH mora poduzeti sve potrebne mjere i stvoriti uvjete da djeca bez roditeljskog staranja, djeca pod rizikom od razdvajanja od obitelji i djeca s poteškoćama u razvoju imaju ista prava i isti status kao i druga djeca u BiH.

Zaključci današnje konferencije bit će razmatrani na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava PS BiH.

UNICEF u Bosni i Hercegovini u suradnji sa nadležnim ministarstvima i relevantnim nevladinim organizacijama provodi projekt kojeg financira Europska unija ''Podrška transformaciji institucija za zbrinjavanje djece i prevenciji razdvajanja porodica'' (od 2016. do 2018.) kako bi se ostvarilo pravo svakog djeteta da odrasta u obiteljskom okruženju.

Izvještaj s Konferencije možete preuzeti s linka ZaSvakoDijete.ba

Kopirati
Drag cursor here to close