Donosimo popis

Ivan i Merjem najčešća imena u Mostaru u 2020. godini

Kod dječaka poslije Ivana najpopularnija imena su bila Mihael i Luka, a kod djevojčica poslije Merjem slijede Ema i Sara.
Lifestyle / Obitelj | 21. 01. 2021. u 15:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan i Merjem najčešća su imena koja su svojim bebama nadjenuli roditelji u Mostaru u 2020. godini, rekli su za Bljesak.info iz Federalnog zavoda za statistiku.

Iz ove institucije su nam kazali kako su u Mostaru, kada su u pitanju dječaci, poslije Ivana najpopularnija imena bila Mihael, Luka, Petar, Josip, Ante, David, Ahmed, Marko i Mak.

Kod djevojčica nakon Merjem slijede imena Ema, Sara, Petra, Ana, Asja, Hana, Marija, Iman i Mia.

Inače, Ivan je slavensko muško ime. Potječe od hebrejskog koje je u slavenske jezike došlo preko latinskog oblika Iohannes izvedenog grčkog Ιωαννης (Ioannes). Grčki pak oblik je izveden iz hebrejskog יוֹחָנָן (Johanan) što znači "Jahve je milostiv". Iako izvorno židovsko, širenjem kršćanstva to se ime proširilo i na brojne ne-Židove. To ime je često među brojnim narodima i jezicima.

Merjem je žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena je čista, nevina. Nastalo prema arapskoj riječi مريم. Ime Merjem je jedno od najzastupljenijih imena našeg podneblja pa i u svijetu. Ime predstavlja simbol čistoće, nevinosti, milosti, bezgrešnosti.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 2020. godine najčešće muško ime bilo Luka (25), a što se djevojčica tiče, najpopularnije ime u HNŽ-u 2020. godine je bilo Sara (26), potvrdili su za Bljesak.info iz Federalnog zavoda za statistiku.

Ako ćemo se osvrnuti na entitetsku razinu, najpopularnija imena u Federaciji BiH u 2020. godini bila su imena Ahmed i Sara.

Prema podacima koje smo dobili, 231 dječak rođen u 2020. godini nosi ime Ahmed, a najpoželjnije žensko ime Sara nosi 239 djevojčica rođenih u prošloj godini.

 

 

 

Top 10 muških imena u Mostaru u 2020 godini:

Ivan (16)
Mihael (13)
Luka (12)
Petar (12)
Josip (10)
Ante (10)
David (10)
Ahmed (8)
Marko (8)
Mak (8)

Top 10 ženskih imena u Mostaru u 2020 godini:

Marjem (14)
Ema (11)
Sara (11)
Petra (10)
Ana (9)
Asja (8)
Hana (8)
Marija (8)
Iman (7)
Mia (7)

Kopirati
Drag cursor here to close