Magis za Bljesak.info

Ideje i savjeti: Kako 'izdržati' s djecom u izolaciji?

''Dragi roditelji, pustite djecu da im bude dosadno, jer upravo u tim trenutcima učinit će puno više, bit će kreativniji.''
Lifestyle / Obitelj | 28. 03. 2020. u 08:10 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na situaciju u vezi koronavirusa i nužnost ostajanja kod kuće još se uvijek navikavamo. Ovo je ipak dobra prilika za jačanje zajedništva obitelji koje je splasnulo ubrzanim načinom života. Vrtićka dob i osnovnoškolci posebno su osjetljiva skupina kojoj treba pažljivo objasniti zašto moraju ostati u svojim kućama daleko od prijatelja te prihvatiti posljedice koje sa sobom nosi koronavirus.

Načine, ideje i savjete kako najbolje postupati u četiri zida te osmisliti kreativne igre sa svojim mališanima potražili smo od ekipe sastavljene od psihologinje, edukacijske rehabilitatorice, logopedice i pedagogice, okupljenih u edukacijsko savjetodavnom centru Magis iz Tomislavgrada.

Tko je taj virus?

Djeca promatrajući odrasle, vrlo brzo prepoznaju da se nešto događa, zato da ne bi maštali i razvijali fantazije te kreirali sliku puno goru nego što ustvari jest, važno je pojasniti im situaciju na način prikladan za njihovu dob.

''Djeci predškolske dobi potrebno je manje detalja prilikom pojašnjavanja. Možete im reći kako se proširila neka bolest zbog koje ćemo sada više biti u kući, kako bi ostali zdravi. Budite spremni za često ponavljanje toga pojašnjenja, te ga proširujte sukladno djetetovom kapacitetu razumijevanja'', pojašnjavanju iz Magisa, dok je, navode, osnovnoškolcima potrebno puno više informacija, poput onih što je virus, kako se prenosi, kako se možemo zaštiti te naglasiti da tako štitimo i druge.

Foto: Unsplash / Dječja sreća je najvažnija!

Djeca se trebaju osjećati sigurno, a to možemo upravo otklanjanjem zabrinutosti. No, jedno je neizbježno, djeci će sigurno u nekom trenutku biti 'dosta kuće', kao i odraslima.

''Iznimno je važno razumjeti da su ovo sasvim nove okolnosti na koje se nikako nismo mogli pripremiti, te da ćemo prolaziti različite faze usklađivanja s njima. Ne trebamo očekivati ni od sebe ni od djece da smo uvijek veseli i sve prihvaćamo, naravno da će biti i težih dana. Roditelji, sjetite se da ste djeci najpotrebniji vi - sretni i smireni, stoga nađite vrijeme za sebe i opuštanje. Idite polako, dan po dan, pokušavajući od svakog dana izvući najbolje'', navode optimistično iz Magisa za Bljesak.info.

Igre odraslih

Osim igračaka, edukativnih igara, djete se može uključiti i u obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova na dobar i kvalitetan način, navode, što može potaknuti njegov psihomotorički razvoj.

''Uz to dijete stječe dobre navike koje je dobro nastaviti poticati i usavršavati i nakon što se naša svakodnevnica vrati u ritam na kakav smo naviknuli.''

Naime, ovisno o uzrastu, svako dijete se na neki način može uključiti u dnevnu obiteljsku rutinu. Postavljanje stola za jelo, spremanje posuđa u perilicu, ručno pranje posuđa, sortiranje pribora za jelo, brisanje prašine, priprema sastojaka za kuhanje ručka (rezanje, guljenje, razvrstavanje, donošenje potrebnog posuđa...), spremanje namirnica u hladnjak, vješanje i kupljenje rublja na štriku, poslije sortiranje i slaganje. Većoj djeci možete predložiti samostalnu pripremu jednostavnog obroka ili deserta, uz minimalnu potrebnu podršku i nadzor, predlažu.

Sve ove aktivnosti zapravo su, pojašnjavaju, razvoj vještina fine i grube motorike, koordinacije oko-ruka, vježbanje koncentracije i strpljenja i izvršavanju zadatka, razvoj mnogih vještina potrebnih u školskom i životu općenito, a sve to na najpoželjniji i najuspješniji mogući način – u prirodnom okruženju.

''Kroz samo ovih nekoliko svakodnevnih aktivnosti nabrojanih za primjer dijete dobiva priliku za kvalitetno i korisno učenje i razvoj vještina, mogućnosti su neiscrpne, a resursi – besplatni'', navode iz Magisa.

Foto: Internet / Kreativnost u kuhinji

Cijeli dan može biti zajednička zabava, no naglašavaju da je važno da budete strpljivi i spremni žrtvovati pokoju razbijenu čašu ili malo više utrošenog vremena (a barem vremena, sjetite se, imate). Djeca nemaju usklađene i profinjene pokrete kao odrasli, te su ovo vještine koje su, ovisno od dobi djeteta, tek u razvoju.

''Djeci, ali i nama odraslima, u ovim posebnim okolnostima važno je zadržati neku dnevnu rutinu. Ako naš dan ima određeni redoslijed kroz koji ćemo se moći orijentirati i organizirati kroz dan, lakše ćemo se nositi sa svakodnevnicom'', podsjećaju te upozoravaju kako se ne treba zaboraviti na važnost fizičke aktivnosti za zdravlje i dobrobit djece.

''Treba im dozvoliti i poticati ih da budu aktivni i onda kada su u zatvorenom prostoru. Važno je samo oblikovati aktivnosti na način da budu sigurne.''

Tehnologija kao najveći (ne)prijatelj

Mobiteli, tableti, playstation i slični uređaji istovremeno su najveći prijatelji i neprijatelji roditelja u ''borbi'' smirivanja djeteta. Mnoga djeca i u ''normalna vremena'' radije biraju tehnološke uređaje umjesto boravka na zraku ili igre u kući, pa je ova situacija pravi mali izazov za roditelje i njihov odgoj.

Iz Magisa savjetuju kako se uporaba tehnologije treba svesti na minimum.

''Roditelji ne bi trebali zbog nedostatka ideja pokleknuti i prepustiti djecu, a niti sebe ekranima, jer upravo smo mi model našoj djeci i važno je kakve im obrasce ponašanja nudimo. Zbog cjelodnevnog boravka u kući sada trebamo biti još više na oprezu'', naglašavaju.

Foto: Unsplash / Uređaji nisu potrebni za igru

Jedan od načina kako možete smanjiti vrijeme pred ekranima je, predlažu, taj da se cijela obitelj dogovori u kojem periodu dana se mogu koristiti mobitel, tablet i ostala tehnologija, a kada je vrijeme za zajedničko druženje i druge aktivnosti. Bilo bi poželjno da djeca ne nose mobitele i tablete kada krenu na spavanje, jer upravo u ovim situacijama roditelji gube kontrolu nad djecom i njihovom vremenu provedenom uz ekran.  

Kada je riječ o mlađoj djeci važno je postaviti jasna pravila i granice, kada se tehnologija smije koristiti i koliko dugo. 

''Nemojte misliti da ste manje vrijedan roditelj kada dopustite da dijete pogleda jedan crtani ili posluša pjesmicu, i u ovim situacijama možete izvući nešto pozitivno - nakon toga možete s djecom prepričati crtani, izvući neku pouku, oslikati glavne likove'', poručuju.

Foto: Unsplash / Zaigrajte se sa svojim djetetom

Djetetu je, pojašnjavaju, važna dvosmjerna komunikacija, licem u lice, da se razvija kontakt i interakcija - uporabom tehnologije uništava se kompletan razvoj djeteta, te se dijete 'gubi' i povlači u sebe.

''Dragi roditelji, pustite djecu da im bude dosadno, jer upravo u tim trenutcima učinit će puno više, bit će kreativniji. Razmišljajte o tome što je dobro za njih, a ne što žele, a što ne'', poručili su iz Magisa za Bljesak.info.

Kreativne ideje za igru

Silom prilika stiglo je i vrijeme kada se ima vremena, pa je postalo nužno osmisliti jednostavne igre za djecu, kako bi ih odmaknuli od ekrana i okupirali zanimljivim, razvojno korisnim igrama iz kućne radinosti. Ekipa iz Magisa pripremila je za Bljesak.info neke od najzanimljivijih igara za mališane. 

Za najmanje

  • U staroj kutiji za cipele načinite rupe u koju će maleni umetati olovke, drvene bojice ili makarone. Jednostavno, brzo, a vaši maleni će uživati gledajući kako tjestenina ili olovke ispunjavaju načinjene rupice.
  • Kolekciju raznih poklopaca upotrijebite kao predmete koje će djeca ubacivati u načinjene otvore na kutiji ili pak loptice.
  • Šarene balone napunite onim što imate u kući ( brašno, riža, gel za kosu, sol, voda i sl.). dajte djetetu da opipom istražuje. Imenujte mu ono što se skriva u balonu, osjećaj koji pruža, boju balona i sl.
  • Igra pecanja - Sve što trebate je posuda s vodom, 'ribice' (mogu biti i loptice ili neki drugi predmeti) te štap za pecanje ili mrežica (improvizirajte, paljak ili neko cijedilo za tjesteninu ili čaj će poslužiti). Svako dijete voli igru u vodi, načinite da pritom usvaja vještine. Neka sortira loptice po bojama ili veličini.
Foto: Magis / Ideje za mališane

Za ''velike malene''

  • Što pluta, a što tone? Opet je potrebna posuda s vodom te kolekcija manjih predmeta što pronađete u kući. To su predmeti s kojima će vaše dijete eksperimentirati te sortirati u dvije skupine – pluta ili tone.
  • Čarobna vrećica - u neprozirnu vrećicu sakrijte predmete različitog oblika, teksture ( olovka, ključ, spužva, loptica, pikula, mala plišana igraćka…). S rukicama u čarobnoj vrećici, bez gledanja dijete bira predmete te oslanjajući se na dodir pogađa koji bi to bio predmet. Uključite se i učinite od igre natjecanje. Pobjednik je onaj koji točno imenuje više predmeta.
  • Obaranja kule od plastičnih čaša, kule od karata je uvijek turbozanimljiva igra. Oni najmanji uživat će u rušenju razigranim ručicama dok se oni malo stariji za to mogu poslužiti loptom. Plastične boce mogu poslužiti u ulozi čunjeva a lopta kao kugla. U trenu imate kućno kuglanje.
  • Stavi na odgovarajuće mjesto – Sve što trebate je par sitnica iz kuhinjskih ladica, papir A4 formata i flomaster.
  • Smiješne riječi – predmetima i osobama iz okoline dodat ćemo smiješne riječi pa će biti tata-salata, mama-salama, baba-žaba, tetka-četka, sunce-punce, medo-pedo…U kućnoj atmosferi, još u igri s odraslima djeca će uživati u igri riječima, što je ujedno i odlična podloga za učenje rime.
Foto: Magis / Igre za malo veće
  • Rukovanje škaricama – Iskoristite stare časopise i kataloge. Pustite djecu da izrežu predmete i slova. Iskoristite priliku da ih zainteresirate i uvedete u svijet slova ( kojim slovom počinje njihovo ime, sastavite od izrezanih slova djetetovo ime, u zbirci slova što počinje kojim slovom).
  • Učenje slova i teksture – U ravnu kutiju uspite sol. Na papiru modelirajte slova koja će djeca prstićima pisati u soli. Krenite s prvim slovom djetetovog imena te ubacite pokoju riječ koja počinje zadanim slovom. Prepoznavanje početnog glasa u riječima je jako bitno za one koji trebaju poći u školu.
  • Za one malo ''hrabrije'' roditelje plastični stolnjak, ili veća plastična posuda, pjena za brijanje i par kapi jestive boje i pustite djecu da urone u kreativni nered, uživajući skliskoj teksturi ljepljive pjene za brijanje i razlijevanju boja. Oduševljenje zagarantirano!
Foto: Internet / Igra s tatinom pjenom za brijanje, zašto ne?
  • Krede u boji i balkon, ništa više nije potrebno reći. Rad s kredom na većim površinama pomaže djeci da se zainteresiraju za crtanje i pisanje, a uz to opušta ručni zglob što je jako bitno za kasnije grafomotoričke vještine potrebne za uredan pritisak olovke na papiru i glatke odmjerene pokrete olovke na papiru.
  • Igra memory iz kućne radinosti, čovječe ne ljuti se, izrada kojekakvih životinjica i drugih likova od prazne role toalet papira, ubrusa, prazne kutije od jaja…samo su neke od aktivnosti za školarce.

Manipulacija škarama, pisanje i crtanje rukama, prstima, kredom, flomasterima, uočavanje rime, početnog glasa u riječima, manipulacija predmetima, odnosi među predmetima...sve su to vještine i znanja koje djeca spontano trebaju usvajati kroz igru i imati do polaska u školu.

''Međutim, svjesni smo da su igre djece ovog vremena lišena ovakvih aktivnosti jer prave nered, ili im jednostavno nisu ponuđene. U svakom slučaju, dragi roditelji, bar sada se ne možemo požaliti na nedostatak vremena. Internet iskoristimo tek za ideje. Svaka aktivnost ima puno veći doživljaj kada se i mi odrasli uključimo i aktivno sudjelujemo'', navode iz Magisa.

Za kraj, istaknuli su još jednu izrazito bitnu stavku, a to je ''roditelji, čitajte svojoj djeci''. 

Pola sata ili 15-ak minuta koje provedete sa svojim djetetom uz dobru priču obogaćuje maštu, širi vokabular, usvaja se novo znanje, omogućuje djeci da razlučuju dobro od zla i još brojne druge dobrobiti. Zato, odvojite vrijeme…

Foto: Unsplash / Čitajte s djetetom
Kopirati
Drag cursor here to close