Došlo vrijeme kada su nam junaci postali negativci
Djeci se prikazuje, afirmira negativni junak preko internetskih mreža, preko filmova i na taj način im se daju takvi modeli ponašanja.

Došlo vrijeme kada su nam junaci postali negativci

Lifestyle / Obitelj | 11. 12. 2022. u 09:47 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina nažalost nije postala jedino mjesto rizičnog življenja, zapravo cijela planeta svakim danom sve više postaje također mjesto rizičnog življenja. Ugroženi smo od porodice, preko ulice, škole, dok obavljamo molitvu u bogomolji i na svakom drugom mogućem mjestu'', mišljenja je sociolog, prof. dr. Jusuf Žiga.

Odgovarajući na upit u vezi s uzrocima sve učestalijih slučajeva incidenata na javnim mjestima, ulicama, upotrebe vatrenog i hladnog oružja, te kompletne sigurnosne situacije i rizičnog življenja, prof. dr. Žiga za Fenu ističe da ne možete očekivati neko uljuđeno ponašanje bilo koga, bilo kojeg čovjeka, od djeteta u školi, supružnika u obitelji, političara u politici, ako su prethodni ti isti "odljuđeni", nisu odgojeni kako treba ili nisu usvojili sistem vrijednosti kakav treba.

''U pokušaju da objasnim tu fenomenologiju ja sam dao naslov jednog od svojih knjiga Vrijeme "razljuđenih dvonožaca". Ne možete očekivati neko uljuđeno ponašanje bilo koga ako su prethodni ti isti "odljuđeni", nisu usvojili sustav vrijednosti kakav treba. Dakle ako imamo narkomaniju, ako imamo nasilje u obitelji, nasilje u školi, korupciju u društvu, to nije samo od sebe nastalo. Da bi ste to imali kao društvenu patologiju morate imati ljude koju su tako profilirani, koji su pristali da tako funkcioniraju'', kazao je prof. dr. Žiga.

Korupcija je samo posljedica

Naglasio je da "na primjer korupcija nije uzrok drugim problemima u društvu, kao što se to ovdje nakaradno pokušava objasniti".

''Upravo je obrnuto, korupcija je samo posljedica. Ako imate korupciju vi morate prethodno imati čovjeka koji je prihvatio da bude koruptivan. Ili ako imate nasilje u školi, morate imati dijete koje nije odgojeno kako treba, već je profilirano da je njemu poželjno da bude takav u školi'', kazao je Žiga.

On je mišljenja da je ishodište krize i ovog društva i ljudskog roda današnjeg moralni sunovrat.

''Moralno ishodište krize je ovdje. I sve dok mi ne budemo svjesni toga mi zapravo nećemo moći, kako to kažu neki filozofi, radikalno zahvatiti stvar u korijenu i odatle ga pokušavati promijeniti. To će biti tantalovski teško jer zato što imamo posla s ljudima, a ne samo s pojavama. Moramo shvatiti šta je ishodište problema kojeg imamo i kao pojedinci i kao ljudski rod i s tim se uhvatiti u koštac i onda dugoročno, kontinuirano, uporno, dosljedno raditi na popravljanju sustava vrijednosti edukacijskih matrica, pravila ponašanja i tome onda prilagoditi funkcioniranje društva u svim njegovim segmentima'', kazao je Žiga.

On je stava da ne možemo umišljati da će nestati nasilje u obitelji ako supružnici umisle da se isplati biti nasilnik u obitelji, te da neće nestati nasilje među djecom, u školi, na ulici, ako prije toga ih neprestano socijaliziramo na svakom mjestu da im se to isplati, da je to poželjno tako biti.

Negativni junak

Dodao je da se djeci prikazuje, afirmira negativni junak preko internetskih mreža, preko filmova i na taj način im se daju takvi modeli ponašanja.

''Kada bi se napravilo jedno ozbiljno seriozno istraživanje u bilo kojem društvu i kada bi pitali ljude sa kojim osobama bi se najradije identificirali da postanu takvi kao oni, uvjeravam vas da bi apsolutna većina izabrala negativne junake, a ne da budu osobe koje funkcioniraju kao uljuđena osoba ili koje su ostvarile neke planetarno vrijedne rezultate u branšama kojima se bave. To je zapravo suština problema, a ne kad gledamo na posljedičnu dimenziju tih problema i sada umišljamo da je to uzrok'', rekao je prof. dr. Žiga.

Kopirati
Drag cursor here to close