Nisu trudne žene, nego trudni ljudi

Djecu više ne rađaju žene nego ljudi

Britanci trudnice više ne žele nazivati ženama već ljudima
Lifestyle / Obitelj | 24. 10. 2017. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Tko može rađati?

Hoće li žene ovim tihim činom britanskih vlasti izgubiti svoju drevnu funkciju "jedinih koji donose djecu na svijet", nakon što je u javnost nedavno izišao prijedlog da se trudnice više ne naziva "trudnim ženama", nego trudnim ljudima. Sve kako bi se u pojam trudnica mogle uvrstiti i transrodne osobe.

Upravo je takav prijedlog nedavno stigao iz njihova Ministarstva vanjskih poslova, u podnesku o izmjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, piše Index rouge.

"Tražili smo da Odbor za ljudska prava UN-a jasno kaže da će se ista prava (iz života trudnica) protegnuti i na trudne transrodne ljude", izjavljeno je nedavno o toj temi, a britanska javnost koja je prva imala prilike čuti taj prijedlog bila je šokirana.

Rasprava o ovom prijedlogu našla se naravno i društvenim mrežama gdje su žene izrazile svoje stavove i (ne)zadovoljstvo.

"Ludilo! Ovo znači da izraz 'trudnica' isključuje sve osobe koje nisu trudne. Inače, biologija je ta koja bi iz tog pojma trebala isključiti transrodne ljude, a ne jezik".

U svakom slučaju, prijedlog je izazvao dosta burnih reakcija, iako nisu baš svi protiv.

Tako su se javili i oni koji prijedlog smatraju modernim, progresivnim i neophodnim pomakom naprijed.

Kopirati
Drag cursor here to close