Sreća je biti uključen

Danas se u Mostaru obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Uz krilaticu ''sreća je biti uključen'', studenti Studija edukacijske rehabilitacije pozivaju sve zainteresirane građane Mostara i okolice da im se pridruže na nekim od lokacija.
Lifestyle / Obitelj | 03. 12. 2019. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixabay / Međunarodni dan osoba s invaliditetomt

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Cilj obilježavanja je promicanje prava i dobrobiti osoba s invaliditetom u svim sferama društva i razvoja, kao i povećanje svijesti o položaju osoba s invaliditetom u svim aspektima života – političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim.

Tom prigodom, studenti Studija edukacijske rehabilitacije s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, drugu godinu zaredom, organiziraju niz aktivnosti s ciljem osvještavanja javnosti o tome tko su osobe s invaliditetom, koja su njihova prava i potrebe te što na tom planu ostvarivanja prava rade edukacijski rehabilitatori.

Program na dan utorak, 3. 12. 2019.

Prvi dio programa su radionice u kojima sudjeluju djeca s teškoćama u razvoju iz škola i udruga grada Mostara. Program se održava u dvorani OŠ Ivana Gundulića u Mostaru, od 10 do 12 sati.

Drugi dio programa održava se u shopping centru Mepas Mall u Mostaru.

Posjetitelji koji se tu zateknu od 10 do 16 sati moći će informirati na INFO pultu Studija edukacijske rehabilitacije i sudjelovati u kratkim simulacijskim radionicama tijekom kojih mogu iskusiti kako je to hodati uz pomoć bijelog štapa, staviti naočale koji pokazuju ispade u vidnom polju, napisati svoje ime na Brailleovu pismu, isprobati komunikatore koje koriste osobe s teškoćama u verbalnoj komunikaciji, vidjeti materijale koji nastaju pri individualnom radu edukacijskog rehabilitatora i djeteta s teškoćama i sl.

Također, posjetitelji će se moći fotografirati u kabini Fotkala po simboličnoj cijeni od 2 KM, a sav prikupljeni novac studenti će donirati za potrebe korisnika jedne od udruga grada Mostara.

Treći dio programa organiziran je za sve studente i djelatnike Sveučilišta u Mostaru, kao i za sve zainteresirane posjetitelje. Od 16:30 sati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta prisutnima će se obratiti prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš koja će govoriti o tome ''Što nam kažu studenti s invaliditetom.

Zatim će na temu „Mentalno zdravlje osoba s invaliditetom“ govoriti studentica druge godine diplomskog studija Lora Jukić, a nakon nje, posjetitelji će imati priliku čuti životne priče studenata s invaliditetom koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru.

Uz krilaticu ''sreća je biti uključen'', studenti Studija edukacijske rehabilitacije pozivaju sve zainteresirane građane Mostara i okolice da im se pridruže na nekim od navedenih lokacija. Ove godine, kroz obilježavanje Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, studenti stavljaju naglasak na bogatstvo osobnosti svake osobe s invaliditetom i djeteta s teškoćama u razvoju i ono dobro što se neće vidjeti ako se osobe s invaliditetom budu gledale samo kroz invaliditet.

Također, ovom prilikom studenti stavljaju naglasak i na edukacijsku rehabilitaciju i na sve aspekte djelovanja stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, kada su u pitanju osobe s invaliditetom.

Edukacijska rehabilitacija je struka koja nudi širok spektar djelovanja, a najvažnije je istaknuti kako su edukacijski rehabilitatori stručnjaci koji sudjeluje u odgoju, obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju u život društvene zajednice djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, oni kreiraju i primjenjuju programe podrške u ranom razvoju, provode različite dijagnostičke i edukacijsko-rehabilitacijske postupke, promiču prava djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja, kao i osoba s invaliditetom te savjetuju druge stručnjake i roditelje.

Kopirati
Drag cursor here to close