Savjeti

Ako ne podnosite svoju svekrvu i svekra ovo je pravi tekst za Vas

Postoji izreka koja kaže da se ne udajete samo za svog partnera nego i za cijelu njegovu obitelj.
Lifestyle / Obitelj | 26. 06. 2023. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Punci i punice, svekri i svekrve mogu nas izluđivati na razne načine, no isplati se potruditi se i poraditi na odnosu s njima za dobrobit vašeg braka i djece ako ih imate. Čak i ako ste s pravom ljuti i ogorčeni, ima načina da se stvari izglade, tvrde stručnjaci, ali i upozoravaju da smo za napetosti ponekad krivi i sami zbog neprihvaćanja nečijih različitosti i prevelikih očekivanja, prenosi Živim.hr

Postoji izreka koja kaže da se ne udajete samo za svog partnera nego i za cijelu njegovu obitelj. I dok su za neke ti dodatni članovi obitelji pravi blagoslov jer čine blagdane veselijim, financijski pomažu ili su pravi spas kad je riječ o čuvanju djece, za druge je održavanje iole pristojnog odnosa sa svekrvom i svekrom ili puncem i punicom vrlo teško. To može biti zbog različitih pogleda na život, odgoj, politiku ili nepoštivanja granica vaših ili njihovih. Koliko smo samo puta svi čuli priče poput "Svaki tjedan dolaze vidjeti unuke i tada neprekidno prigovaraju svemu" ili pak "Nikada ne dolaze vidjeti unuke i ne pada im napamet da ih pričuvaju" ili "Baš svaki vikend, blagdane i praznike moramo provoditi kod njih"? Mnogi ljudi, čak i ako se trude, teško pronalaze zajednički jezik s roditeljima svog partnera.

Uz malo strpljenja i razumijevanja, zdrav odnos s partnerovim roditeljima itekako moguć

Trzavice i neslaganja s vlastitim roditeljima mnogo lakše rješavamo nego one sa svekrvom ili punicom. Uostalom, to nije čudno s obzirom na to da s roditeljima pregovaramo i raspravljamo se otkad znamo za sebe. Kad je riječ o partnerovim roditeljima, nikada ne možemo biti sigurni što nam je dopušteno reći niti kako se od vas očekuje da kažete nešto s čim se ne slažete pa se nerijetko događa da kažete nešto pogrešno ili na pogrešan način i povrijedite ih. Ili, pak, šutite i svoje nezadovoljstvo držite u sebi dok zamjeranje i ogorčenost prema njima u vama rastu.

Ono što još više komplicira stvar je činjenica da svaki od partnera želi svoje roditelje učiniti sretnima i da će na svaki prigovor na njihov račun reagirati burno i braniti ih. U svakom slučaju, stručnjaci se slažu u tome da je, uz malo strpljenja i razumijevanja, zdrav odnos s partnerovim roditeljima itekako moguć. Osim toga, iako se s partnerovom obitelji možda nikada nećete osjećati tako ugodno kao sa svojom, izuzetno je važno da se problemi riješe i pronađe način za miran suživot jer će ti ljudi u vašem životu biti još dugo vremena.

Ne upuštajte se u sukobe

Još jedan čest problem s partnerovim roditeljima može biti njihovo miješanje u odgoj. - Djedovima i bakama je teško suzdržati se od davanja savjeta u vezi odgoja i brige o djeci jer ih i sami jako vole i žele sve najbolje za njih. Ipak, neki savjeti nisu poželjni, no ne treba zbog toga raditi dramu već ih elegantno zaobići – kaže Susie Kohl, autorica knjige "The Best Things Parents Do", koja je i sama svekrva.

"Ako vam, na primjer, svekrva ili punica kažu da trebate biti oštriji i vikati na dijete kad ima tantrume i baca se po podu, samo jasno i smireno izrecite svoj stav "Mi mislimo da nježan razgovor i "time out" puno bolje pomažu" i ne upuštajte se u daljnje rasprave, već promijenite temu. Ne morate ih pokušavati preobratiti i uvjeriti da ste vi u pravu, samo im dajte do znanja da vi imate drugačije stavove i metode odgoja", savjetuje Kohl.

Poštivanje pravila

Ako djeca vide baku i djedove samo nekoliko puta godišnje, stručnjaci smatraju da ne biste trebali inzistirati na strogom poštivanju pravila i od toga raditi problem. To što će nekoliko puta godišnje dijete ostati dulje budno, pojesti nekoliko čokolada više ili pogledati više crtića nego inače neće nikome naškoditi, dok bi tjeranje maka na konac u takvim situacijama moglo naškoditi odnosu s partnerovim roditeljima, a time i vašem odnosu s partnerom. Ako, pak, vaša djeca provode gotovo svaki dan s bakom i djedom (bilo kod vas ili u njihovom domu), trebate postići dogovor, a to možete postići jednostavnim objašnjenjem, molbom ili kompromisom. Možete im objasniti da dijete inače slabo jede i da odmaže ako ga natrpaju slatkišima te ih zamoliti da pomognu kako bi mu zdrava hrana postala privlačnija. 

"Procijenite oko čega ne želite popustiti, a u vezi čega možete biti fleksibilni. Za obiteljski mir, ponekad neke sitnice koje nisu po vašem možete zanemariti, a ono što vam je važno istaknite i držite se toga. Na primjer, možda vam je jako važno da dijete ide na spavanje u određeno vrijeme pa u vezi toga budite nepokolebivi, ali onda možete zažmiriti na koji kolač više ili na igranje kompjutorske igrice onda kad to niste odobrili", savjetuje dr. Newman.

Ne morate ih voljeti

Istina je da možda nikada nećete stvarno voljeti partnerove roditelje i ne morate, važno je samo da dramu i napetosti svedete na minimum za dobrobit vašeg braka i djece, smatra dr. Newman. Ako ništa drugo, pokušajte ih barem poštovati kao njegove roditelje i pokazati razumijevanje. Možda je vaša svekrva nametljiva i čudna, a vaš svekar se ponaša kao "budala" svaki put kad ga vidite, no umjesto da ih odmah napadate i kritizirate, pokušajte shvatiti zašto se tako ponašaju. 

"Imati razumijevanja ne znači dati blagoslov svakom neprimjerenom ponašanju, ali shvatite li što stoji iza takvog ponašanja, možda ćete lakše s tim izaći na kraj i osjećati manju odbojnost prema njima – kaže Kohl. Stručnjaci savjetuju da partneru kažete kako se osjećate u vezi svekra i svekrve, ali obzirno jer ipak govorite o njegovim roditeljima, Postoji tanka linija između izražavanja svojih osjećaja i kritiziranja njegove obitelji. To znači da nećete reći "Tvoj se otac ponaša kao budala" ili "Tvoja majka je neugodna i nametljiva", već radije "Ne osjećam se ugodno kad tvoji rade to i to", savjetuje dr. Newman.

Naposlijetku, treba naglasiti i da svaka obitelj ima neka svoja pravila i u tom smislu je posve normalno da partnerovi roditelji rade stvari drugačije nego što ste vi navikli, no to ne znači da su u krivu niti loši. To samo znači da su različiti.

Kopirati
Drag cursor here to close