Pobjeda za ženska prava

Na britanskim vjenčanim listovima odsad i majčino ime

Građansko partnerstvo uvodi se i za heteroseksualne parove
Lifestyle / Obitelj | 27. 03. 2019. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski parovi moći će upisati i majčino ime na svoje vjenčane listove zahvaljujući promjeni zakona koja je danas pozdravljena kao korak naprijed za ženska prava.

Crkveni čelnici također su pohvalili promjenu koja je ovaj tjedan pretočena u zakon rekavši da je prijašnji zakon ponižavao žene te da nije išao u korak s modernim vremenima.

Vjenčani listovi u Engleskoj i Walesu prije su imali samo rubriku u kojoj se moglo navesti očevo ime.

"Konačno smo postigli opipljiv napredak prema jednakom tretmanu oba roditelja", rekao je biskup iz St. Albansa u zajedničkoj izjavi s Caroline Spelman, zastupnicom koja je blisko surađivala s Crkvom te se zauzimala za promjenu zakona.

"Prije bi se bilježilo samo očevo ime, a taj se običaj nije mijenjao od 1837.", rekla je Spelman.

"Ta očita i povijesna nepravda odražava vrijeme kada su se djeca i supruge smatrale vlasništvom muškarca i vrijeme je da se to promijeni", istaknula je.

Takav sustav dugo je izazivao prosvjede aktivistica za ženska prava, koje ističu da simbolizira sustav koji tretira žene kao građane drugog reda, prenosi Hina.

"Zakoni određuju način na koji država tretira ljude", rekla je Niki Kandirikirira, čelnica programa u skupini za ženska prava Equality Now.

"Nešto poput ovoga možda izgleda poput sitne pravne nejednakosti, no u stvarnosti dio je mnogo šireg uzorka nejednakosti ukorijenjene u patrijarhatu i diskriminaciji žena", istaknula je Kandirikirira.

Novi zakon također će do kraja godine pojam građansko partnerstvo, prije samo rabljen za istospolne parove, uvesti i za heteroseksualne parove. Ta mjera posljedica je pritiska nekih žena koje smatraju da tradicionalni brak ima patrijahalne konotacije.

"Postigli smo jednakost u odnosima za sve parove", istaknuo je Martin Loat, predsjednik Equal Civil Partnerships.

Kopirati
Drag cursor here to close