U Beču istražili

"Zašto životinje zijevaju?"

Odrasla osoba zijeva u prosjeku 7,33 sekundi i do 15 puta na dan. Ispostavilo se da sisavci slične moždane i tjelesne mase znatno duže zijevaju od ptica.
Lifestyle / Životinje | 04. 06. 2021. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za do sada najveću međunarodnu studiju o zijevanju koju su proveli znanstvenici iz Austrije, Češke, Švicarske, SAD-a i Nizozemske promatrano je ponašanje životinja u zoološkim vrtovima širom svijeta. Jedan dio istraživanja rađen je i u bečkom zoološkom vrtu Schönbrunn.

Međunarodni tim znanstvenika je prikupio podatke o 1.300 različitih sisavaca i ptica. Istraživanja od prije nekoliko godina su potvrdila postavljenu hipotezu da se zijevanjem hladi mozak, a sada je otkriveno da životinje s većim mozgom duže zijevaju.

"Analizirali smo višeod 100 vrsta sisavaca i ptica. Zoološki vrtovi sa velikom raznolikošću životinjskih vrsta igraju važnu ulogu u ovim i sličnim istraživanjima, jer u divljini bi njihovo provođenje bilo skoro pa nemoguće", objašnjava Margarita Hartlieb, biolog Univerziteta u Beču.

Velika panda u prosjeku zijeva 4,28 sekundi, dok zijev prerijskog psa traje samo 1,93 sekunde. Malo je poznato da i ptice zijevaju. Kea papagaj zijeva čak 2,13 sekundi.

Odrasla osoba zijeva u prosjeku 7,33 sekundi i do 15 puta na dan. Ispostavilo se da sisavci slične moždane i tjelesne mase znatno duže zijevaju od ptica.

Znanstvenici to objašnjavaju višom unutarnjom temperaturom kod ptica u odnosu na sisavce. Time je temperaturna razlika u odnosu na okolni zrak veća, pa je pticama dovoljno kraće zijevanje kako bi postigle potrebni efekt hlađenja. Izuzetak među sisavcima predstavlja Gola krtica, čiji je mozak veoma mali, ali zijeva jednako dugo kao i jaguar. Jedno od objašnjenja za to bi, prema riječima Hartlieb, mogla biti i činjenica da je ovaj glodavac hladnokrvna životinja.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Nature Communications".




Kopirati
Drag cursor here to close